{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo funkcionera SDA Bakiru Izetbegoviću: Uvaženi predsjedniče, stvari se moraju mijenjati

8.9.2015. u 19:25
60
172
Pismo funkcionera SDA Bakiru Izetbegoviću: Uvaženi predsjedniče, stvari se moraju mijenjati
60
Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Fuad Kasumović prošle sedmice su uputili pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću zahtijevajući od njega unutarstranačke reforme.
Kako je Klix.ba već ranije objavio, pismo ima ukupno devet stranica i podijeljeno je u dva dijela.

U prvom dijelu od Izetbegovića se traže unutarstranačke reforme, a prva od njih je uvođenje principa "jedan čovjek, jedan glas". U pismu se navodi da je na Konvenciji SDA 2013. utvrđeno da se ovakav princip uvede do Kongresa 2015. što nije učinjeno.

U pismu se traži i preuzimanje odgovornosti za nepravilnosti na proteklom Kongresu SDA. Da je bilo određenih nepravilnosti nedavno je priznao i potpredsjednik SDA Safet Softić.

"Zbog vraćanja povjerenja našeg članstva i javnosti u BiH u rezultate posljednjega Kongresa SDA, smatramo da je neophodno da organi stranke formiraju komisiju koja bi bila sastavljena od članova organa SDA, uključujući i potpisnike ove inicijative, koji će na osnovu činjenica utvrditi informaciju o propustima koji su se desili", kaže se u pismu.

Traži se i promjena vođenja kadrovske politike u SDA. Kadrovskom komisijom u Centrali SDA BiH treba da rukovode kadrovi SDA koji su u svojim izbornim jedinicama dobili najveći broj glasova. Tako treba imenovati Kadrovsku komisiju SDA BiH i treba omogućiti da ljudi koji imaju najveće povjerenje naroda donose odluke u ime tog naroda.

Sve ovo zahtijeva promjenu statuta SDA, što bi, kako se navodi u pismu, trebalo uraditi do kraja 2015.

U drugom dijelu pisma daju se osnovne smjernice djelovanja SDA u vlasti, pri čemu se posebno insistira na borbi protiv korupcije.

"Borba protiv korupcije: transparentno ponuditi javnosti imovinske kartone svih zvaničnika u institucijama sistema - Parlament, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i svih predstavnika SDA u najvišim organima stranke. SDA mora biti prepoznatljiva kao stranka koja se konstantno zalaže za pravedan i pošten sistem i u kojoj korumpirani ne mogu imati mjesta", kaže se u pismu.

Integralno pismo možete pročitati u fotogaleriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: