{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo funkcionera SDA Bakiru Izetbegoviću: Uvaženi predsjedniče, stvari se moraju mijenjati

8.9.2015. u 19:25
60
172
Pismo funkcionera SDA Bakiru Izetbegoviću: Uvaženi predsjedniče, stvari se moraju mijenjati
60
Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Fuad Kasumović prošle sedmice su uputili pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću zahtijevajući od njega unutarstranačke reforme.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je Klix.ba već ranije objavio, pismo ima ukupno devet stranica i podijeljeno je u dva dijela.

U prvom dijelu od Izetbegovića se traže unutarstranačke reforme, a prva od njih je uvođenje principa "jedan čovjek, jedan glas". U pismu se navodi da je na Konvenciji SDA 2013. utvrđeno da se ovakav princip uvede do Kongresa 2015. što nije učinjeno.

U pismu se traži i preuzimanje odgovornosti za nepravilnosti na proteklom Kongresu SDA. Da je bilo određenih nepravilnosti nedavno je priznao i potpredsjednik SDA Safet Softić.

"Zbog vraćanja povjerenja našeg članstva i javnosti u BiH u rezultate posljednjega Kongresa SDA, smatramo da je neophodno da organi stranke formiraju komisiju koja bi bila sastavljena od članova organa SDA, uključujući i potpisnike ove inicijative, koji će na osnovu činjenica utvrditi informaciju o propustima koji su se desili", kaže se u pismu.

Traži se i promjena vođenja kadrovske politike u SDA. Kadrovskom komisijom u Centrali SDA BiH treba da rukovode kadrovi SDA koji su u svojim izbornim jedinicama dobili najveći broj glasova. Tako treba imenovati Kadrovsku komisiju SDA BiH i treba omogućiti da ljudi koji imaju najveće povjerenje naroda donose odluke u ime tog naroda.

Sve ovo zahtijeva promjenu statuta SDA, što bi, kako se navodi u pismu, trebalo uraditi do kraja 2015.

U drugom dijelu pisma daju se osnovne smjernice djelovanja SDA u vlasti, pri čemu se posebno insistira na borbi protiv korupcije.

"Borba protiv korupcije: transparentno ponuditi javnosti imovinske kartone svih zvaničnika u institucijama sistema - Parlament, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i svih predstavnika SDA u najvišim organima stranke. SDA mora biti prepoznatljiva kao stranka koja se konstantno zalaže za pravedan i pošten sistem i u kojoj korumpirani ne mogu imati mjesta", kaže se u pismu.

Integralno pismo možete pročitati u fotogaleriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: