{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA

28.8.2015. u 18:02
121
288
Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA
121
Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović jučer su poslali pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem zahtijevaju reformu stranke, saznaje Klix.ba.
Pomenuto pismo najavljivano je još ranije, a četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već duže vrijeme traže reforme unutar SDA.

U pismu koje je adresirano direktno na Izetbegovića traži se demokratizacija unutarstranačkih procedura u SDA, što se prije svega ogleda u uvođenju principa "jedan član, jedan glas".

Također, traži se i izmjena izbornih procedura unutar SDA kako bi se spriječile izborne prevare i krađe koje su se, smatraju ovi zastupnici, desile tokom posljednjeg izbornog ciklusa i Kongresa SDA.

Traži se i da se kadrovima koji ubuduće ostvare dobar izborni rezultat na izborima omogući veći stepen utjecaja na odlučivanje unutar stranke. Cilj reformi je učiniti SDA modernom evropskom strankom narodnjačkog opredjeljenja, stoji u pismu.

Navodi se i da zastupnici SDA koji su potpisali pismo ne žele nikakve funkcije unutar stranke čije je rukovodstvo izabrano na posljednjem kongresu koji smatraju nedemokratskim.

U jednom dijelu pisma, koje ima desetak stranica, sadržani su i prijedlozi reformi na kojima bi trebala insistirati SDA u strukturama vlasti u kojima učestvuje. Zahtijeva se rad na izgradnji i jačanju pravne države, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavak evropskog puta BiH.

Od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića očekuje se da se u što skorijem vremenskom roku očituje o iznesenim prijedlozima, a o navedenom pismu trebali bi se očitovati i drugi organi SDA.

Prije nekoliko sedmica Izetbegović je novinarima rekao da će se očitovati o pismu kada ono dođe do njega. Također, generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je da će organi stranke razmatrati sve ono što bude upućeno prema njima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: