{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA

28.8.2015. u 18:02
121
288
Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA
121
Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović jučer su poslali pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem zahtijevaju reformu stranke, saznaje Klix.ba.
Pomenuto pismo najavljivano je još ranije, a četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već duže vrijeme traže reforme unutar SDA.

U pismu koje je adresirano direktno na Izetbegovića traži se demokratizacija unutarstranačkih procedura u SDA, što se prije svega ogleda u uvođenju principa "jedan član, jedan glas".

Također, traži se i izmjena izbornih procedura unutar SDA kako bi se spriječile izborne prevare i krađe koje su se, smatraju ovi zastupnici, desile tokom posljednjeg izbornog ciklusa i Kongresa SDA.

Traži se i da se kadrovima koji ubuduće ostvare dobar izborni rezultat na izborima omogući veći stepen utjecaja na odlučivanje unutar stranke. Cilj reformi je učiniti SDA modernom evropskom strankom narodnjačkog opredjeljenja, stoji u pismu.

Navodi se i da zastupnici SDA koji su potpisali pismo ne žele nikakve funkcije unutar stranke čije je rukovodstvo izabrano na posljednjem kongresu koji smatraju nedemokratskim.

U jednom dijelu pisma, koje ima desetak stranica, sadržani su i prijedlozi reformi na kojima bi trebala insistirati SDA u strukturama vlasti u kojima učestvuje. Zahtijeva se rad na izgradnji i jačanju pravne države, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavak evropskog puta BiH.

Od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića očekuje se da se u što skorijem vremenskom roku očituje o iznesenim prijedlozima, a o navedenom pismu trebali bi se očitovati i drugi organi SDA.

Prije nekoliko sedmica Izetbegović je novinarima rekao da će se očitovati o pismu kada ono dođe do njega. Također, generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je da će organi stranke razmatrati sve ono što bude upućeno prema njima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: