BiH
0

"Pijavica" u Maglajanima nanijela štetu 20 domaćinstava

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
“Pijavica” koja se juče iznenada formirala u selima Maglajani i Petoševci kod Laktaša nanijela je štete kod dvadeset domaćinstava.

U tom, do sada neviđenoj olujom vrtlogu, rušeni su krovovi sa kuća, čupana stabla drveća, bandere...

Iz Uprave civilne zaštite danas su potvrdili da se u olujnom nevremenu praćenom kišom, koje je trajalo nekoliko minuta, pojavila pijavica širine 80 metara i dužine oko tri kilometra, usljed koje su na stambenim i pomoćnim objektima skinuti krovovi, nekoliko pomoćnih objekata je srušeno, a usjevi su uništeni, posebno kukuruz i žitarice.

Materijalna šteta je velika, a povrijeđenih nije bilo.

Načelnik područnog odjeljenja Uprave civilne zaštite Banja Luka i rukovodilac službe Civilne zaštite općine Laktaši sinoć su izašli na teren i obišli područje pogođeno nevremenom, a ciljem normalizacije stanja i saniranja posljedica nevremena angažirani su komunalno preduzeće i elektrodistribucija.

Komunikacije su oslobođene od nanešenog materijala i omogućen je pristup objektima, snabdijevanje električnom energijom normalizovano je sinoć oko 21 sat, dok fiksna telefonija još nije u funkciji.

Načelnik općine Laktaši Milovan Topalović formirao je komisiju koja je obišla teren i popisala domaćinstva koja su pretrpjela štetu, dok su pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite za deminiranje i načelnik Područnog odjeljenja Banja Luka jutros ponovo obišli područje pogođeno nevremenom, kako bi sagledali stanje i preduzeli potrebne mjere.

Mještani Maglajana su jučer u panici zvali novinare ispričavši da se radi o do sada nezapamljenojm nevremenu i da im je sve posjećalo na tornado.