BiH
0

Nove poplave i klizišta u Tuzlanskom kantonu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jako nevrijeme, praćeno velikom količinom kišnih padavina prouzrokovalo je izlijevanje manjih rijeka i potoka bujičastog karaktera na području više općina Tuzlanskog kantona (TK).

Prema podacima Federalnog operativnog centra Civilne zaštite (CZ), na području općine Banovići, u naselju Grivice bujični potok je poplavio jedan stambeni objekat.

U Mjesnoj zajednici (MZ) D. Rainci, općina Kalesija, u naselju Salkići izlila se Međaška rijeka i poplavila dvorišta tri porodične kuće, jedan lokalni bunar i putnu komunikaciju prema naselju. U međuvremenu je došlo do povlačenja Međaške rijeke i ostalih potoka u korita.

Na područje općine Lukavac palo je oko 47 litara kiše na metar kvadratni za veoma kratak period, uslijed čega su se izlile manje rijeke Mednica, Ugar, Turija i ostali potroci (bujičastog karaktera) i poplavili oko 60 stambenih objekata u MZ D. Poljice, G. Poljice i Orahovica. Prekinuto je saobraćaj na više lokalnih putnih komunikacija, te odnešen je jedan veći most, tri manja pješačka mosta, a poplavljene su i dvije privatne firme - "Sidik" i "Safir".

U selu Dublje, kod prilaza za naselje Bukvik, voda je odnijela dio lokalnog puta, koji je prohodan samo za pješake. Ostalo je "zarobljeno" 30-tak putničkih vozila, koja nemaju alternativni pravac.

Pričinjena je znatna materijalna šteta, a posebno na poljoprivrednim usjevima u ovom kraju koji je bio najviše pogođen jučerašnjim nevremenom.

Sve rijeke i potoci, osim rijeke Turije, su se povukli u svoja korita.

Bujični potoci, začepljeni i neadekvatni odvodi prouzrokovali su plavljenje oko 30 stambenih objekata m apodručju općine Tuzla - u naseljima Kiseljak i Breze. Sa područja MZ Kiseljak evakuisano je pet porodica.

U naselju Rudar, općina Živinice, uslijed kišnih padavina i problema sa odvodima i kanalizacijom poplavljeno je dvorište jednog stambenog objekta.

Na području TK-a u općini Lukavac u MZ Orahovica aktivirana su dva nova klizišta, a u MZ Turija aktivirala su se četiri klizišta.

U ZDK-a na području općine Maglaj i dalje je aktivno klizište u mjestu Suljakovići.

U nedjelju je na području općine Lukavac u toku olujnog nevremena grom udario u porodičnu kuću u Omladinskoj ulici. Povrijeđenih nije bilo, a od samog udara groma izbio je požar koji je zahvatio krov spomenutog objekta. Intervenisala je PVJ "Lukavac" i ugasila požar.

Istovremeno, na području Zapadnohercegovačkog kantona u općini Ljubuški, jučer je u poslijepodnevnim satima dijelove ove općine s naseljima Grab, Lisice, Vašarević,Teskera i Bijača zahvatilo olujno nevrijeme praćeno gradom.

Jak vjetar obarao je stabla na prometnice pa su Ijubuški vatrogasci imali pune ruke posla. Grad je napravio velike štete na vinovoj Iozi, lubenicama, dinjama i ostalim povrtlarskim kulturama. Na pojedinim kulturama šteta je u 100-postotna, saopćio je Federalni operativni centar CZ-a.