Opasnost od klizišta
0

Iseljeno svo stanovništvo iz Suljakovića kod Maglaja

SRNA
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
Iz naselja Suljakovići, koje broji oko 40 kuća, u maglajskoj Mjesnoj zajednici Liješnica iselio se preostali dio stanovnika zbog opasnosti od klizišta, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Ostali su samo ljudi koji spašavaju materijalna sredstva i građevinski materijal, jer velikom broju kuća prijeti rušenje.

Klizište je i dalje aktivno i ugrožava i kuće uz put M-17. Vatrogasna jedinica vrši redovne obilaske klizišta i po potrebi dostavlja vodu, a mehanizacija i dalje radi na sprečavanju klizanja terena. 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević posjetio je juče opštinu Maglaj i u razgovoru sa načelnikom istakao nužnost adekvatnog smještaja iseljenog stanovništva sa ugroženog područja. 

Dogovoreno je da opštinski organi vlasti predlože način trajnog rješenja stambenog zbrinjavanja porodica koje moraju napustiti svoje kuće. 

Potrebno je angažovati stručna lica i specijalizovane firme, koje mogu dati prijedlog sanacije ovog klizišta. 

Opštinu Gradačac juče popodne zahvatilo je jako nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i kišom, koje je oštetilo krovove na nekoliko stambenih objekata i čupalo stabala u centru grada, čime je pričinjena veća materijalna šteta. 
Velika količina vode koja je pala u kratkom vremenu prouzrokovala je zastoje u saobraćaju u užem gradskom području. 

U mjestu Neprelje, opština Sanski Most od varničenja mašine na pilani zapalio se silos sa piljevinom i pričinjena je veća materijalna šteta. 

Nakon požara u opštini Čitluk vatrogasci i dalje u saradnji s policijom dežuraju i prate stanje kako ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara.