{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picula: Žrtve su prije 20 godina ubijane oružjem, a danas prešućivanjem

F
9.7.2015. u 11:46
301
33
Picula: Žrtve su prije 20 godina ubijane oružjem, a danas prešućivanjem
301
Picula: Žrtve su prije 20 godina ubijane oružjem, a danas prešućivanjem
Picula: Kakva je budućnost Evropske unije?
Žrtve su prije dvadeset godina ubijane oružjem, a danas se pokušavaju ubiti šutnjom ili cinizmom visoke politike. Međutim, srebreničke žrtve se neće i ne mogu ubiti zaboravom. Zbog toga Europski parlament može biti ponosan na svoj doprinos toj borbi - Rezolucijom koju ćemo danas usvojiti! - poručio je zastupnik Tonino Picula, predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, tokom komemorativne sjednice u Strasbourgu.
Usvajanje Rezolucije o Srebrenici, koja posebno dobiva na važnosti obzirom da je sinoć odbijena u Vijeću sigurnosti, očekuje se danas iza podneva u Strasbourgu.

Zastupnik Tonino Picula boravit će u Srebrenici 11. jula, gdje će biti obilježena dvadeseta godišnjica genocida nad srebreničkim Bošnjacima što su ga 1995. godine počinili pripadnici tadašnje vojske i policije bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Ne moramo čekati na tzv. povijesnu distancu da bismo mogli ocijeniti razmjere nekog osobitog događaja – a genocid u Srebrenici to svakako jest. Ono što trebamo spriječiti je da takva prošlost ima budućnost jer danas znamo kako je niz tragedija dvadesetog stoljeća počeo prije sto godina u Sarajevu, gradu nedaleko od Srebrenice. Europsko 20. stoljeće, prepuno ratova i razaranja, na jednak se način i završilo te 1995. u BiH, u Srebrenici", rekao je zastupnik Picula jutros u svom govoru.

Picula je upozorio da ono što stradavanje 8000 ljudi čini još tragičnijim jest da su u to vrijeme za razliku od početka 20. stoljeća, postojali EU, UN i sustav kolektivne sigurnosti koji su morali spriječiti da običan čovjek postane žrtvom ratnog bezumlja i ničim kontrolirane mržnje.

Zastupnik Picula je prošle sedmice u Bruxellesu predsjedao zajedničkim sastankom Izaslanstva i Radne skupine za zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove s organizacijama civilnog društva iz BiH. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", "Udruženja Žene-Žrtve rate", udruženja "Majke Srebrenice", Koalicije za REKOM, predstavnici studentskih organizacija iz Srebrenice te inicijative mladih za ljudska prava, saopćeno je iz Piculinog ureda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: