{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majke Srebrenice se obratile evropskim parlamentarcima

2.7.2015. u 16:38
114
27
Majke Srebrenice se obratile evropskim parlamentarcima
114
Poslije otvaranja izložbe "Žene Srebrenice" u Evropskoj komisiji 1. jula 2015, koju je otvorio komesar Johannes Han, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Briselu, u okviru Evropskog parlamenta održan zajednički sastanak Delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta za vanjske poslove na kojima su se prisutnima obratila udruženja majki Srebrenice.
Sastanak je otvorio član EP-a Tonino Picula, predsjednik Delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom te Eduard Kukan, predsjedavajući Radne grupe o Zapadnom Balkanu Komiteta vanjskih poslova EP.

U svome obraćanju Picula je naglasio da je zadatak svih nas borba za pravdu, podsjetio je na ostavku Mazowjetzkog u znak protesta zbog neadekvatnog odgovora međunarodne zajednice na počinjene zločine u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je potrebu za istinom i pravdom kao osnovom za rekonsilijaciju.
Majke Srebrenice su skrenule pažnju na prisustvo onih koji su participirali u genocidu u policijskim strukturama RS i nemogućnošću punog i sigurnog povratka, pocrtale su potrebu donošenja rezolucije EP koja će osuditi genocid i ratne zločince i naglasile potrebu usvajanja zakonske regulative kojom će se zaštititi žrtve stradanja.Prisutnima se obratila i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Bisera Turković, naglašavajući da rezolucija baš kao i genocid ne smiju biti stvar vlastitog mišljenja, ni Prede, ni nje, ni onih koji su iz ovih ili onih razloga za i protiv. Ona mora da se bazira na faktorima, na presudi Haškog tribunala, na presudama Međunarodnog suda i na principima borbe za ljudska prava.U završnom izlaganju Eduard Kukan, predsjedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta vanjskih poslova EU je naglasio da će dati podršku za pravdu i pomirenje te podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, ali očekuje da se na tome putu pridruže i drugi Bosanci i Hercegovci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: