Drugi dan zasjedanja
0

PIC iznosi zaključke o ispunjavanju programa "5+2"

SRNA
Sjednica PIC-a (Foto: SRNA)
Sjednica PIC-a (Foto: SRNA)
Upravni odbor (UO) Savjeta za provođenje mira (PIC) danas u Sarajevu nastavlja dvodnevno zasjedanje na kojem se razgovara o ispunjavanju programa "5+2" neophodnih za tranziciju OHR-a u snažnije prisustvo institucija EU u BiH, te o napretku supervizije u Brčko distriktu.

UO će razmotriti i najnovija dešavanja u pogledu razvoja političke situacije, kao što je odvijanje predizborne kampanje i trenutna politička atmosfera u BiH, te aktivnosti u vezi sa evroatlantskim integracijama.

U posebnom fokusu biće teška ekonomska i fiskalna situacija te neuspjeh institucija vlasti da usvoje i provedu dogovorene reforme koje mogu privući investicije i obezbijediti otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je iz OHR-a.

Zasjedanje je počelo jučer, sastankom članova Upravnog odbora PIC-a sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, ministrom finansija BiH Draganom Vrankićem i ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem na kojem je konstatovano da u BiH nema napretka na ključnim pitanjima koja se odnose na ispunjavanje programa "5+2". 

 Špirić je tokom obraćanja na sastanku ukazao da BiH sve više postaje podijeljeno društvo i da je posljednji teroristički akt iz Bugojna upozorio sve u BiH da su bili na ''sporednom kolosijeku'', što je najozbiljnija opasnost za zemlju u budućnosti. 

"Više puta sam na ovu opasnost upozoravao predstavnike domaćih i međunarodnih institucija i nažalost ostao usamljen u nastojanjima da se nešto promijeni", rekao je Špirić. 

On je istakao da bi za BiH bilo najbolje da su njegove prognoze nerealne, jer ako ''jesu, to bi značilo da je 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i nakon mnogo uloženog novca i međunarodnog prisustva, BiH mnogo bliža EU nego disoluciji čiju 'mogućnost' mnogi u prikrivenoj formi vješto ispituju". 
 
 Vrankić je nakon sastanka sa članovima UO PIC-a rekao novinarima da su u BiH potrebna politička podrška, hrabrost i odlučnost za reforme.

 Ahmetović rekao je da je na sastanku bilo riječi o standardnim pitanjima poput državne imovine, provođenja presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" i popisu stanovništva.

"Članove PIC-a sam upoznao o situaciji u vezi sa slučajem Bugojno i data je puna podrška organima BiH", rekao je Ahmetović.

Upravni odbor PIC-a juče je najoštrije osudio bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, ocijenivši da nije riječ samo o ataku na ovaj grad, već i na institucije BiH i zajedničke vrijednosti.

Izražavajući svoju solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, Upravni odbor PIC-a istakao je da se ekstremistima "ne smije dozvoliti da naštete državi BiH", saopšteno je iz OHR-a. 

Konferencija za novinare, na kojoj će visoki predstavnik Valentin Inzko saopštiti zaključke sjednice UO PIC-a, a njegov prvi zamjenik i supervizor za Brčko Raffi Gregorian govoriti o pitanjima koja se odnose na superviziju u Brčko distriktu zakazana je  danas za 15.00 sati u OHR-u. Tokom popodneva bit će objavljen kominike UOI PIC-a.