PIC
0

Nema napretka u ispunjavanju Programa "5+2"

FENA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Nema napretka u ispunjavanju "Programa 5+2" i BiH treba snažna politička podrška međunarodnih institucija da bi ispunila sve zadane uvjete, mišljenje je ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića koje je s novinarima podijelio nakon izlaska sa zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Vrankić je istakao da političarima u BiH treba više hrabrosti i odlučnosti za reforme te da se trebaju kloniti politiziranja.

"Reforma Ustava BiH mora biti napravljena u kratkom periodu, a zatim se treba okrenuti ekonomskim pitanjima i kreirati državu po mjeri svakog njenog građana", kazao je Vrankić novinarima.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović također se obratio članovima PIC-a koje je izvijestio o trenutnoj situaciji kada je u pitanju napad na Policijsku stanicu Bugojno.

"PIC daje podršku organima BiH, a na nama je da se borimo protiv ovakvih pojava", izjavio je Ahmetović po izlasku sa sastanka.

Dodao je da BiH nije jedina zemlja na svijetu gdje se događaju ovakvi napadi, ali da ovaj definitivno mora biti posljednji.

Kada je u pitanju proces liberalizacije viznog režima za građane BiH, Ahmetović smatra da on ne bi trebao biti usporen ili ugrožen posljednjim dešavanjima.

"Mi smo bili efikasni kada je u pitanju pronalaženje i privođenje počinitelja i ne mislim da će proces liberalizacije viznog režima biti usporen", pojasnio je Ahmetović.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira razgovarao je o nedostatku napretka u reformama, najnovijim dešavanjima u pogledu razvoja političke situacije, kao što je odvijanje predizborne kampanje i trenutnoj političkoj atmosferi u Bosni i Hercegovini.