{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pezzuto: Dolazak pape u BiH predstavlja znak blizine Svete Stolice

F
1.3.2015. u 13:02
0
26
Pezzuto: Dolazak pape u BiH predstavlja znak blizine Svete Stolice
0
"Znakovitost treće papinske posjete Bosni i Hercegovini i Sarajevu" bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a istaknuto je da će dolazak pape Franje u Sarajevo, 6. juna, biti treći apostolski pohod pape u historiji BiH te da predstavlja znak blizine Svete Stolice ovoj regiji.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Uvodničar današnje sesije nadbiskup Luigi Pezzuto istakao je da će posjeta Sarajevu biti 11. postolarno putovanje u inostranstvo aktuelnog pape.

"Papa Franjo, na molitvi Angelusa, u nedjelju, 1. februara, sam je želio najaviti svoj dolazak u Sarajevo, pozivajući nazočne na Trgu Svetog Petra da mole za uspjeh njegovog pohoda ovim, njemu dragim, narodima", istakao je Pezzuto.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Dodao je da papa želi, svojom nazočnošću, ne samo potvrditi u vjeri katolike, nego i ohrabriti sve slojeve naroda na intenzivno zauzimanje u poticanju dobra, koje bi doprinijelo rastu i jačanju bratstva i mira.

"Sarajevo više nije grad kojeg je Ivan Pavao II posjetio 1997. godine, kao 'Evropski Jerusalem' kako ga je on sam želio nazvati, danas je Sarajevo grad simbol za cijeli svijet, koji unatoč poratnim ranama i problemima, nije izgubio nadu i ponovo želi biti središte multikulturalizma", dodao je Pezzuto.

Naglasio je da papa u BiH vidi veliku priliku mirnog suživota i dijaloga.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović uputio je čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Istakao je da je povod za današnju temu poštovanje prema svemu onome što je Katolička crkva u BiH činila za referendum i njegov rezultat te prema svemu što su Katolička crka i Sveta Stolica činile tokom rata na uspostavljanju mira u BiH i stvaranju države koja bi bila nezavisna, ali i suverena i odgovarala svakom narodu i čovjeku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: