BiH
6

EPuBiH: Posjeta pape Franje velika prilika za buđenje bh. društva iz letargije

FENA
Apostolski nuncij Svete Stolice u BiH Luigi Pezzuto i predsjednik Evropskog pokreta (EPuBiH) Predrag Praštalo razgovarali su danas u Sarajevu o tekućim društvenim tokovima i pitanjima te neophodnim političkim i društvenim reformama koje stoje pred bh. političarima na putu EU integracija.

Predsjednik EPuBiH zahvalio je nunciju Pezzutu uime građana BiH za pripremu i organizaciju naredne (ukupno treće), a prve papa Franjine posjete Bosni i Hercegovini.

"Svaka posjeta pape je izuzetno važan i značajan događaj ne samo za nas u BiH nego cijeli region ovog dijela Balkana i jugoistočne Evrope. Ovo je ipak možda najznačajnija posjeta jednog pape, jer se BiH nalazi u najtežoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj situaciji od okončanja rata prije dvije decenije", rekao je Praštalo.

Dodao je da je osim lošeg unutarnjeg stanja "naše društvo jednako tako na margini svih naprednih internacionalnih i regionalnih tokova, uključujući i proces evroatlantskih integracija, tako da je posjeta papa Franje velika prilika i mogućnost za buđenje iz letargije, tim više jer će BiH polovinom godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope s teretom presude te institucije po predmetu Sejdić-Finci".

Nuncio Pezzuto je istakao da Sveta Stolica podržava društveni razvoj BiH i da će i ta posjeta, kao i dvije prethodne biti jasan znak podrške i razumijevanja situacije u kojoj se nalazi naše društvo.

Nuncio je istakao neophodnost da se u BiH provedu neophodne društvene i političke reforme koje stoje na putu povratka BiH na „evropski put“, jer to stoji kao prepreka na putu jačanja i razvijanja društva u cjelini. Nuncij je istakao da podržava svaku namjeru članova Predsjedništva BiH na evropskom putu.

"Nuncij Pezzuto je pružio podršku Evropskom pokretu u BiH ističući potrebu da se organizacije civilnog društva aktivnije uključe u reformske procese u BiH", saopćila je press služba EPuBiH.