Borba za besplatno školovanje
7

Petrovski: Školovanje nije roba i transfer znanja je javno dobro

FENA
U organizaciji Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i u saradnji sa NVO "Zgrade“ Sarajevo, danas je održan forum pod nazivom "Zašto se u bh.školstvu djeca tretiraju kao potrošači“.

"Školovanje nije roba i transfer znanja je javno dobro. Znači treba da bude u fokusu javnog interesovanja, a ne u fokusu samo nekolicine ljudi koji su kompletirali svoje školovanja pa sada misle da mogu manipulirati javnim dobrom kao s robom“, rekao je izvršni direktor NVO "Zgrade" Sarajevo Zoran Petrovski.

Obrazložio je da je roba potrošna dok transfer znanja nije potrošan, a da je znanje nešto što kada se distribuira, ono se ustvari umnožava.

S obzirom na to da se građani BiH suočavaju s velikim ekonomsko-socijalnim problemima, rješenje problema besplatnog osnovnog školovanja Zoran Petrovski vidi u tome da bi država trebala da financira osnovno školovanje, jer "država BiH ratifikacijom konvencije o pravima djeteta ima pravnu obavezu pred svojim državljanima i pred međunarodnom zajednicom“.

Ovo je jedan u nizu od foruma koji govore o besplatnom školovanju za djecu osnovnog obrazovanja.

Sanela Halač, članica KO SS Osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, istakla je da se ovim forumom pokreće inicijativa koja bi trebalo da dovede do toga da djeca u osnovnim školama imaju potpuno besplatno obrazovanje.

U saradnji s NVO "Zgrade" i njihovim projektom o besplatnom školovanju, forum ima za cilj da dovede do skupštinske procedure koja bi iznašla sredstva za kompletno besplatno osnovno obrazovanje.

"Ne samo da se plaća nastavni kadar nego da budu plaćeni i udžbenici, sredstva koja učenici koriste, pa čak i ormarići, prijevoz“, rekla je Halač.

Mišljenja je da bi trebalo napraviti veću inicijativu koja bi uključivala građane, odnosno roditelje i nastavnike koji bi radili na tome da se to postigne, a da se sredstva mogu iznaći, raspodjelom budžeta, "međutim, roditelji i nastavnici trebaju da budu osviješteni, da znaju više o tom problemu, a zato ovi forumi i postoje“.

"Situacija je kod nas sve teža i teža, a roditelji pokušavaju da urade ono što je najbolje za njihovu djecu i potroše silne novce da bi dijete opremili za školu, i smatraju da time postižu kvalitet u obrazovanju. Stoga, roditelji trebaju da potpišu ovu inicijativu, da potpišu peticiju koja se ovdje pokreće“.