Poduzimaju se konkretni koraci
4

Mašić: Smanjiti broj odraslih bez osnovnog obrazovanja

Klix.ba
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji sa Udruženjem za promociju socijalno održivog razvoja - UPSOR i Projektom njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ, organizovalo je u danas u Fojnici okrugli sto na kojem su stručnjaci iz oblasti obrazovanja razgovarali o naknadnom sticanju osnovnog obrazovanja, odnosno kako odrasle osobe koje nemaju taj nivo obrazovanja motivirati da ga steknu.

Skup je otvorio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, a učesnike su pozdravili i dr. Rodney Reviere, voditelj tima GIZ Projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ te Adnan Husić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Ovo je jedan u nizu skupova o toj značajnoj temi, čijim razmatranjem Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke želi ukazati na veliku potrebu za unaprjeđenjem sektora naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja u Federaciji BiH, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini, s obzirom na poražavajuća saznanja o velikom broju osoba koje ga nemaju, uz istovremeno jako mali broj onih koji se odluče da ga naknadno steknu.

Kao prioritete u vezi s tim, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je istakao da Ministarstvo ove godine, u odnosu na prethodne, planira izdvojiti značajna sredstva kako bi naknadno sticanje osnovnog obrazovanja u Federaciji BiH praktično bilo besplatno, a zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Privrednom komorom i GIZ-om u planu je i izrada modela zakona za obrazovanje odraslih, koji na nivou Federacije BiH nikada nije donesen.

"„Tako određene stvari želimo pomjeriti s mrtve tačke, a osobe na koje se to odnosi motivirati da, za početak, steknu osnovno obrazovanje i da im taj put olakšamo", kazao je ministar Mašić, dodavši kako će, uz ostale koji se bave tom tematikom, u izradu spomenutog modela biti uključena i kantonalna resorna ministarstva.

Ovisno o tome ko je pravio analize i istraživanja, različiti su i podaci o broju odraslih osoba u BiH koje nemaju osnovno obrazovanje, ali svi ti podaci ukazuju na to da je taj broj veoma visok.

"Nezahvalno je iznositi bilo koju vrstu procjena, cifri i procenata, ali svi ti pokazatelji su alarmatni i zato smo odlučili poduzeti konkretne stvari da bi taj broj bio smanjen", ustvrdio je federalni ministar obrazovanja i nauke.