{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marjanović: Neophodno je donijeti zakon o obrazovanju odraslih

F
22.3.2013. u 14:07
0
4
Marjanović: Neophodno je donijeti zakon o obrazovanju odraslih
0
Marjanović: Neophodno je donijeti zakon o obrazovanju odraslih
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade koordiniralo je izuzetno uspješnu i intenzivnu javnu raspravu o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih, kazao je u izjavi za Agenciju FENA ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović.
Naglasio je da je u toku te rasprave održano više okruglih stolova, ali i pojedinačnih sastanaka tokom kojih su privrednici, predstavnici nevladinoga sektora i sindikata imali priliku da se upoznaju o suštini zakona, potrebom njegovoga donošenja, te beneficijama i novim nivoom uređenosti koju ovaj zakon uvodi u ono što se može opisati kao cjeloživotno obrazovanje.

"Sve strane koje su učestvovale u ovoj raspravi su se složile da je zakon neophodan i da nacrt je dobro koncipiran, a pristigle su i konkretne sugestije koje će stručna komisija detaljno analizirati i sve one prijedloge koji budu dodatno unaprijedile tekst nacrta svakako inkorporirati u finalnu verziju zakona", ističe Marjanović.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja BiH, Kantonalni odbor Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizirali su jedan takav okrugli sto o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih jučer kada je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Faruk Bešlić naglasio da je ovaj zakon jedan od sistemskih koje Bosna i Hercegovina mora napraviti u procesu pristupa evropskoj zajednici.

Ovim zakonom se, istaknuo je Bešlić, rješava pitanje kvalifikacije, prekvalifikacije i pitanje neformalnog obrazovanja zbog čega su iz Sindikata pozdravili napore Ministarstva koje se odlučilo donijeti ovakav zakon.

Nakon završetka javne rasprave konačan stav o ovom zakonu dat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: