"Vratiti kvalitet obrazovanju"
8

Naša stranka predstavila akciju "Pet koraka do bolje škole!"

FENA
Kandidatkinje Naše stranke za načelnice sarajevskih općina Sabina Ćudić, Ajla Šišić, Lejla Somun-Krupalija i Arijana Aganović danas su u Sarajevu predstavile akciju „Pet koraka do bolje škole!“ s ciljem pokretanja niza mjera, prvenstveno na lokalnom nivou, ali i animiranja viših instanci vlasti.

„Kroz ovu akciju nastojali smo napraviti mjere koje će služiti ka unapređenju života i kvalitetnijeg boravka djece u osnovnim školama. Dakle, nismo se bavile obrazovnom politikom, već tehničkim pitanjima i onome što se na kratkoročno može uraditi kako bi se poboljšalo stanje učenika u osnovnim školama“, rekla je za Fenu Aganović.

Oblasti koja ova akcija uključuje su: sigurnost, smanjenje siromaštva djece, sprečavanje nasilja u školama, modernizacija i opremanje, te pristupačnost škola djeci s invaliditetom.

U svakoj od ovih oblasti članice Naše stranke se zalažu za implementaciju konkretnih mjera kao što su uvođenje video nadzora i saobraćajne policije u i oko osnovnih škola.

„Te mjere sigurnosti uvele bi školske policajce i policajke u školska dvorišta i na taj način obezbijedili da put od škole do kuće i od kuće do škole, kao i boravak u školi bude siguran i prijatan. Države u regionu su već uvele slične mjere, koje su pokazale odlične rezultate“, kaže Ćudić.

Mjeru pristupačnost škola za djecu s invaliditetom Feni je istaknula Somun-Krupalija, govoreći da nažalost nemamo tačne podatke i da nadležno kantonalno ministarstvo uopšte ne dostavlja Kantonalnoj skupštini izvještaje o broju djece s invaliditetom koja pohađaju redovnu školu, već samo za specijalnu školu.

„Imamo procjene da svako drugo dijete u Kantonu Sarajevo nije obuhvaćeno nikakvim obrazovanjem i zato se zalažemo da se stvore uvjeti da djeca s invaliditetom pohađaju školu i to putem asistenata u edukaciji, pomoću kojih bi pohađali nastavu bez smetnji drugoj djeci i bez opterećivanja nastavnog kadra“, kazala je Somun-Krupalija.

Također, Naša stranka će se fokusirati i za povećanje broja pedagoga i psihologa po broju učenika u skladu s evropskim standardima, kako bi se spriječilo nasilje u školama.

„Trenutna situacija u osnovnim školama je poražavajuća, gdje svaka škola ima samo jednog pedagoga. Psiholog ide na četiri škole, dok je pet škola po socijalnom radniku“, kaže Šišić, dodajući da po evropskim modernim normama na 50 učenika ide jedan pedagog ili psiholog.

Zato se, ističe, želimo približiti tom broju, pogotovo što se upravo veliki broj pedagoga i psihologa nalazi na biroima za zapošljavanje u našoj zemlji.

Ovom akcijom članice Naše stranke nastoje vratiti kvalitet obrazovanja u fokus i pokrenuti aktivno učešće djece, roditelja, stručnog osoblja i nevladinog sektora u realizaciji ovih mjera, među kojima je i praksa zdrave i uravnotežene ishrane za sve osnovce.