Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Građani moraju ponovo uspostaviti neka osnovna pravila igre. ŽELIMO POSAO, ŽELIMO EKONOSMKI RAST I RAZVOJ, ŽELIMO DA RADITE SVOJ POSAO, a ako nećete, ne želite i nemožete, pustite da to rade oni koji su voljni i kadri pomoći nam. Zato i je ste tu, da radite za dobrobit nas i naše države, a ne da svojoj djeci kupujete stanove, automobile i fakultete. Političke elite koje nas uništavaju već 20 godina moraju se suočiti sa interesima i frustracijama građana, jer će im nestati autoritet koji crpe iz jednog jedinog izvora – slabosti građana!
Nova vlada u KS izvrsno radi svoj posao. Naravno ajmo jos od gradjana uzeti da imaju oni! fuj
Slazem se s tobom zbog viska radnika u spomenutim preduzecima, ja bi ih prvo srezao ali, pricam o toplanama sada jer posjedujem iste tj privatne toplane i poznajem svu tu problematiku i strucan sam u tome. Ne mislim da stranke iz toplana isisavaju novac vec im namiruju te dugove i radnici u tome snose vrlo mal procenat, najvise snosi gorivo cak do 80%. Zbog toga su najvise i u gubitku jer je gorivo konstantno raslo a cijene grijanja ostajale iste. O alternativnom gorivu ne mogu razmisljati jer bi to znacilo ogromna ulaganja na nove kotlove, gorionike i sl. Najprije treba kaznjavati neplatise jer su i oni krivi za takve gubitke ali kod nas ne postoji jos pravna drzava ;) Za vodu ne mogu nista govoriti jer nisam strucan u toj bransi! Hvala :)
nastavak...Za kucu na cvrsto gorivo treba cca 1500-1700 KM a za stan u Sarajevu 1200KM, sto znaci da bi po vasim strucnjacima za kucu trebalo cisrka 5-5500 KM, a jo skuca nema toplotnu izolaciju samo klasicnu fasadu. itd itd
gospodine Petroviću, možda si nekada bio..., ako nije puko povećanje cijena ili ti dosipanje vode u suplje bure, sta je onda...ako imate strucnjake onda nadjite modus za realan obracun potrosnje toplotne energije tj po svakom stanu. Dosta vise price da je nemoguce izvrsiti mjerenja na tzv dvocjevnim sistemima - setate po evropi pa pogledajte. Ako su stanovi u vlasnistvu gdje se to jos placa pausal kao u BiH, nismo na Kubi. Drugo ako ce se desiti urusavanje sistema komunalnih preduzeca, neka se desi, pa da li je ikada - samo jedan primjer - sankcionisan ijedan rukovodilac ili bilo ko odgovoran u tim preduzecima zbog takvog stanja kakvo jeste??? Voda...ili ti "vodovod" pa to je najsmjesnija stvar kod nas, o tom preduzecu ni u vrticima ta tema vise nije interesantna, no coment!!! O odredjivanju procenta poskupljenja da se ne govori, to ti je ono - a koliko nam treba... poredjenja radi kuca od 250 kvadrata i stan od 70-ak kvadrata, sta mislite sta je skuplje grijati. nastavak slijedi
Kultura "Samo nek ne puca!" ponovo u Pozorištu mladih
Nije uopšte stvar u ekonomskim cijenama nego u neorganizaciji kantonalnih preduzeća iz kojih stranke isisavaju novac. Zbog toga nije bilo nikakvih dokumenata koliko je sarajevo-gas isporučio plina Toplanama nego samo račun. Nisu građani krivi što su pozapošljavali svoju rodbinu u ova preduzeća pa GRAS ima 1000 radnika viška, Toplane stotinjak, Vodoviod isto toliko, KJP.Rad, Pokop, i da dalje ne nabrajam. Taj teret dugogodišnjeg javašluka u kantonalnim predizećima ne mogu snositi građani. Šta su to ekonomske cijene??? Gdje su ekonomske plate, penzije idr... Za stan od 70 m kvadr. mjesec dana grijanja će koštati 260 KM. tj.1560 KM godišnje. Gdje je tu ekonomija???Zar za 70 kvadrata treba 25 metara drva ili 13 tona čumura???. Tu nema nikakve logike ni ekonomije. Vodu koju ne proizvode nego je besplatno crpe sa starih izvorišta žele prodavati kao mineralnu. Neka kanton prvo naprabi reorganizaciju i smanji uposlenike i svoje plaće pa onda neka računaju šta i kako.
Za sve smo krivi mi penzioneri. Samo niko od nas netreba platiti niti jedan račun tri mjeseca zaredom pa ćemo vidjeti.
Ovaj ministar Petrović nam je već jednom zagorčavao život a evo ponovo je to krenuo. Uopšte neznam iz koje je stranke i koga predstavlja ali ova poskupljenja su čista pljačka, tj saniranje ranije opljačkanog. Toplane od kako je počelo grijanje nisu dana pošteno grijali, vodovod nas je cijelu godinu za.je.bavao sa odvrni zavrni. Zbog vodovoda nismo mogli koristiti dvotarifna brojila od struje, crkavale su nam mašine, bojleri. Korisnik sam usluga Toplana ali sa njima ne postoji nikakav ugovor, nemaju mjeraće pa naplačuju po kvadratu, zbog prebacivanja kompletnog sistema u zgradama na upravitelje ljudi su počeli ugrađivati po 15 rebara na 6 kvadrata, stavljati radijatore i na balkone itd... Mislim da je vrijeme za građanski neposluh. Ja im neću više plačati nikakve usluge ni vodovodu ni Toplanama dok god ne ugrade mjeraće koje su dobili donacijama poslije 95- godine.
Građane spašava samo ostavka premijera i cijele vlade Kantona.
Nije povecanje zbog neplatisa vec zbog toga da se dovede sistem u red i da ta komunalna preduzeca neidu u minus nego da se ta sredtva od subvencija preusmjeri na druge projekte, da poljoprivrednici dobiju subvencije, za izgradnju autoputa i sl. Vecina sto komentarise izgleda nema pojma ni o ekonomiji ni o nekim drugim stvarima, zalosno. Znate li vi da zbog Sarajevskih toplana, ostale toplane u drzavi ne mogu da rade kako treba jer se svi odma pitaju kako to da je kod vas skuplje nego u Sa, e pa Sa ima subvencije a u stvarnosti to znaci da je u Sa najveca bijeda koliko vidim i svi bi sve djaba da dobiju na ruke! I ovi sto daju negativne ocjene na moje komentare neka se ostave tih stranaka glupih kojih su se prifatili za m u d a jer nemaju pametnijeg posla od besposlicarenja, pa naravno da onda ni grijanje ne mozete platiti. I covjek je doveo u gubitak Sa toplane jer su mu tako iz SDA diktirali glupsoni, nisu mu dali da uradi ovo sto sad radi!
Ti si najveći lopov i prevarant, objesni narodu, da iza poskljupljenja stoji pokrivanje dubioza i kriminalnih radnji "vječnih" SDAovih direktora u komunalnim preduzećima, badnditu jedan banditski
SAMO SUTITE I GLEDAJTE!!! ZA SVE JE NAROD KRIV , JER PUSTA DA NAS GAZE KAO MRAVE. TO NAMA I TREBA , JER SMO MI ISTI GLASALI ZA ONE KOJI NAM OTIMAJU HLJEB VEC 18 GODINA.
Vodovodu gradjani duguju 50 miliona a Toplanama isto toliko, lako je sracunati da su duznici isto tako krivi za ovo poskupljenje, sto opet znaci da mi koji redovno sve svoje dugove redovno placamo ispadamo budale. Treba prinudno naplatiti te dugove. Para ima, dvije trecine gradjana posjeduje automobil a 99% mobitel, a tesko je platiti ono sto potrosis.
da li u SA postoji stara i nemoćna osoba koja želi da joj do kraja života plaćam sve režije, da toj osobi starost bude bez problema.... lijepo ugovorom sve utanačiti, uz asistenciju i centra za soc rad ako je potrebno, a da meni nakon smrti te osobe ostaje stan u vlasništvo. prihvatam da centar za soc. rad dodje u kontrolu stanja ako žele i pet puta dnevno nikakav problem..... pitam se ima li takvih, ili čuvaju nekretnina svojoj familiji, a žive životom koji nije primjeren.??????????
Da li je socijalna kategorija imati STAN U VLASNŠTVU ... komunalna javna preduzeća nisu centar za soc. rad.... prošlo vrijeme džabaluka. .... ja sam podstanar, pa haj da se desi da ne platim i kiriju i režije letim van ko čep, a vlasnik mi gazda koji ima nekoliko stanova i još hoće da plaća neekonomsku cijenu režija.... m a r š....... na svaki radijator kalorimetafr, na sve potrošače mjerila ako ne platiš ukini isporuku i to je to....
Za toplane, sto ne objave koliko je duznika koji ne placaju grijanje, a uredno se griju. Nije posteno da gubitke nastale zbog neplatisa, placaju oni gradjani koji redovno placaju. Fuj!