"Uvođenje realnih parametara"
0

Petrović: Od februara veće cijene komunalnih usluga u KS

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović kazao je danas u kratkom razgovoru za Agenciju FENA da bi tokom februara trebalo doći do primjene novih tarifnih cijena za komunalne usluge, naglašavajući da je alternativa takvim korekcijama cijena potpuno urušavanje cjelokupnog sistema.

Ističe da ovo ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima duži period organizirano, sistematično i socijalno osviješteno postupa vezano za novu politiku tarifiranja cijena komunalnih usluga te dodaje da ovo nije puko poskupljenje cijena nego uvođenje realnih parametara u ovaj sektor da bi se uvela adekvatna organizacija u rad tih komunalnih preduzeća.

Kada su u pitanju socijalno ugrožene kategorije stanovništva Petrović podsjeća da već sada postoji adekvatna socijalna politika, ali su u toku procedure kojima bi se širom krugu građana skromnog socijalnog statusa ne bi otežala ionako teška socijalna situacija.

"Većina građana je u teškoj materijalnoj situaciji, ali cilj je da na bazi procjene za otprilike 15 do 20 hiljada građana osigura da cijene komunalnih usluga za njih ne rastu", ističe Petrović.

Najavljuje da će u budućnosti biti uspostavljen sistem tako da će oni koji su adekvatnu ovjerenu dokumentaciju, kao što su kućna lista, izjava o proračunima domaćinstava, izjava o primanjima članova domaćinstva, odnosno uz ček od penzije, neće morati plaćati novu cijenu komunalnih usluga nego će je subvencionirati KS.

Cilj je da to bude osigurano za one čija su mjesečna primanja manja od prosječne plaće u Federaciji BiH. Na računu će biti napisana cijena koju građani plaćaju i cijena koju Kanton subvencionira, a za te namjene u budžetu je planirano 11 miliona KM.

"To će biti dovoljno za korisnike zgrada kolektivnog stanovanja koji se griju putem centralnog grijanja kao i dijelom stanovnika koji imaju individualne objekte a griju se na prirodni gas. Vodu ćemo riješiti tako što ćemo uvesti kvote potrošnje, od pet, 10 ili 15 kubika i bile bi različite cijene za tu potrošnju", pojašnjava Petrović.

Dodaje i da onaj ko živi u stanu od 100 kvadrata sam ili s još jednim članom domaćinstva neće ostvariti pravo na punu subvenciju nego će to biti regulirano širim kriterijima, jer je evropski standard za početni prostor 50 kvadrata plus 20 kvadrata po članovima domaćinstva sve preko toga bila bi puna cijena.

Na osnovu stručne ekspertize koju je uradila Evropska banka za obnovu i razvoj na bazi čega je odobreno, uz saglasnost Skupštine KS-a, kreditno zaduženje od 30 miliona eura za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, potrebno je u prvoj fazi povećati cijenu vode za 20 posto, a to je u sadašnjim okvirima 30 feninga po kubiku vode.

Za Toplane je procjena prema sadašnjoj cijeni energenta da bi minimalno poskupljenje trebalo biti 33 posto što bi omogućilo da Toplane servisiraju cijenu komunalne usluge bez ikakvih dodatnih sredstava za ulaganje.

Trebalo bi sada doći do određenog smanjenja gasa od ruskog isporučioca te će se to odraziti i na cijenu gasa, a o što Sarajevo gas traži je povećanje cijene distributivne naknade od četiri feninga po metru kubnom da bi se omogućilo da Sarajevo gas uredno servisira amortizaciju, sanaciju, obnovu infrastrukture u KS-u.

Na pitanje kako će građani reagirati na ovakva poskupljenja Petrović naglašava da bi najgore bilo ne govoriti o ovome i javno objašnjavati situaciju, a alternativa ovim povećanjima je totalno urušavanje sistema, nemogućnost isplate cijene gasa ruskom isporučiocu i „tek tada bi bio odgovoran“.

Podsjetio je da su od rata do danas bila minimalna poskupljenja grijanja 2006. godine i nakon uvođenja PDV-a, ali od 1996. i 1999. godine apsolutno nije bilo nikakvog ozbiljnog poskupljenja komunalnih usluga, a sve to nije urađeno „realno zbog kupovine socijalnog mira“.