KJKP Toplane
0

Cijena grijanja se nije mijenjala godinama, a cijena gasa je rasla

FENA
Godinama se nije mijenjala cijena centralnog grijanja, a cijena gasa je konstantno rasla i zbog toga se pravi gubitak. Tražili smo da se odobri kalkulacija cijene centralnog grijanja s cijenom koštanja i da se odobri novi tarifni sistem, da se izmijeni način fakturisanja, kazao je Agenciji Fena šef kabineta direktora "Toplana" Ženja Ljubuškić.

KJKP "Toplane" zagrijavaju oko 53.000 korisnika na području Kantona Sarajevo, od čega je 49.000 stambenih prostora, dok su ostalo poslovni prostori.

Osnovni energent za proizvodnju toplotne energije je prirodni gas i samo u slučaju nestanka tog gasa mi možemo koristiti alternativno gorivo- odnosno lož-ulje. I kako taj osnovni energent, odnosno prirodni gas, najviše utječe u ukupnim troškovima preduzeća logično je da svako povećanje cijene gasa iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, kazao je Ljubuškić.

Iako se cijena gasa u prethodnom periodu, kao osnovnog energenta, povećavala više puta, od gasa od kojeg mi pravimo toplotnu energiju, Vlada KS nije odobravala promjenu, odnosno povećanje cijene centralnog grijanja od decembra 2007. godine,usljed čega je preduzeće u situaciji da posluje s gubitkom, kazao je Ljubuškić.

Po njegovim riječima, svaki put kada dođe do povećanja cijene prirodnog gas,a koji je energent za proizvodnju, preduzeće i njegovi organi upravljanja pripreme analizu utjecaja na cijenu centralnog grijanja i finansijski rezultat i svako neodobrenje povećanja cijene centralnog grijanja nakon povećanja cijene prirodnog gasa od kojeg se pravi toplotna energija, stvara gubitak u poslovanju.

U skladu sa zakonom o komunalnoj djelatnosti, taj gubitak je trebala da pokriva Vlada Kantona Sarajevo iz budžeta. S jedne strane Vlada nije odobravala povećanje cijene centralnog grijanja, nakon povećanja cijene gasa od čega se pravi toplotna energija, s druge strane, samo je djelimično pokrivala gubitak, znači nije pokrivala gubitak u potpunosti i na taj način smo mi i situaciji da ne možemo izvršavati svoje finansijske obaveze prema dobavljaču s kojim imamo obligacioni odnos, a to je "Sarajevogas", pojašnjava Ljubuškić.

Mi smo izvršili tu analizu i tražili smo od KS-a da se odobri kalkulacija cijene centralnog grijanja s cijenom koštanja i da se utvrdi automatizam u njenom formiranju te da se donese novi tarifni sistem kojim bi se izmijenio način fakturisanja centralnog grijanja građanima s 12 mjeseci linearno, kako se sada plaća, na sedam mjeseci varijabilno, a 12 mjeseci da se plaća fiksni dio, kazao je Ljubuškić.

Sada se računi ispostavljaju za stambeni prostor po metru kvadratnom 12 mjeseci i svaki mjesec građani dobiju isti račun, kazao je Ljubuškić, dodavši da je sada prijedlog da se tokom 12 mjeseci račun sastoji od dva dijela.

Prijedlog je da se tokom 12 mjeseci ispostavlja fiskni dio, a da se u sezoni grijanja na taj fiksni dio (sedam mjeseci-kad vršimo uslugu zagrijavanja) dodaje dio koji uključuje potrošnju energenata. To je ono što smo tražili. Prema našim informacijama formirano je neovisno stručno tijelo pri Vladi KS-a i resornom ministarstvu koje treba da na osnovu naših dokumenata kaže koja je to ekonomska cijena centralnog grijanja i da to u vidu prijedloga uputi putem ministarstva Vladi K-a. A da li će, kada će i hoće li ikako doći do korekcije cijene centralnog grijanja, to ne znamo, kazao je Ljubuškić.