Režirao Malagurski
395

Peticiju protiv promocije filma o Republici Srpskoj potpisalo skoro 15.000 ljudi

N. V.
Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo je peticiju za hitno zaustavljanje promocije filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" režisera Borisa Malagurskog, koja je najavljena u nekoliko evropskih gradova. Do sada je peticiju potpisalo 14.800 osoba.
Malagurski je premijere zakazao u gradovima u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji, odnosno u gradovima Lucern, Sankt Ghalen, Cirih, Uster, Balincona, Lozana, Bern, Ofenbah, Dortmund, Dizeldorf, Minhen, Roterdam, Antverpen, Brisel, Luksemburg, Salzburg, Linc, Beč, Grac, Klagenfurt, Filah, Ljubljana, Vicenza, Kopenhagen, Malme, Halmstad, Helsingborg, Stokholm, Geteborg.

Promociji filmova se protive porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u BiH, a Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" već ga je osudio. Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada izrazili su duboku zabrinutost zbog ovih promocija u Evropi te su zbog toga pokrenuli peticiju, a možete je potpisati ovdje.

"Putem ove peticije, a u ime žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene djece i preko 2.000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba, tražimo potpunu zabranu promocija navedenog filma", naveli su.

Jedan dio filma sniman je i u Srebrenici što je preživjelim žrtvama i porodicama stradalih posebno zasmetalo.

"Planirana projekcija filma je ogromna greška jer film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Trejler filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbu protiv 'ropstva' i 'borbu za slobodu'. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije", rekli su oni.

Podsjećaju da su nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma usvojili rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici te 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

"Ako se film 'Republika Srpska: Borba za slobodu' bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata. Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku historiju 1992 1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina 'Borbom za slobodu', pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih najvećih zločina poslije Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma", kazali su iz IGK.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je ovim povodom poslala i pismo gradonačelniku Salzburga Haraldu Preuneru tražeći od njega zabranu promocije filma. Planirano je da u ovom gradu film bude prikazan 31. oktobra.