Nije negirala održavanje
447

Karić o pozivu Malagurskog na projekciju filma o RS-u: Ovo je jedna u nizu provokacija

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je na poziv reditelja Borisa Malagurskog da prisustvuje premijeri njegovog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu". Ona je poziv ocijenila provokacijom, ali nije negirala da će promocija biti održana u glavnom gradu BiH.
Malagurski je na svom Twitter profilu naveo je da će spomenuti film 11. januara biti prikazan u glavnom gradu BiH. Međutim, nije otkrio gdje će tačno biti održana premijera, ali je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić pozvao da prisustvuje.

"Benjaminu pozivam da sjedi u prvom redu na sarajevskoj premijeri filma 'Republika Srpska: Borba za slobodu'. Oduševit će se nevjerovatnim kadrovima Sarajeva i šokirat će je mnoge historijske činjenice u filmu! Svi za istinu, uvijek i svuda", objavio je.

Ona je dala svoju kratku reakciju na najavu Malagurskog i njegov poziv na premijeru.

"Poziv na projekciju filma Borisa Malagurskog o Republici Srpskoj je samo jedna u nizu provokacija koje pristižu posljednjih dana", rekla je ona.

Zatim se osvrnula na pismo historičara iz RS-a i Srbije, koji su optužili intelektualce iz BiH da falsifikuju činjenice, među njima je i članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

"Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Anđelina Ošap Gaćanović, očito politički instruirana, tvrdi da 'bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe ne postoji', pojedini srpski historičari u pismu koje su uputili javnosti tvrde isto", napisala je na svojoj Facebook stranici.

Dodala je da, kao dio kampanje negiranja kontinuiteta bosanske državnosti, Anđelina Ošap Gaćanović svojim glasom protiv onemogućava postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, jer je on za nju 'srpski kralj'.

"Neustavno obilježavanje 9. januara se seli u Istočno Sarajevo, praktično na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Na sve ove provokacije odgovor je isti. Borit ćemo se istinom, pozivati na čitanje međunarodnih presuda, učiti iz historijskih knjiga koje nisu laž i revizionizam. Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama. Nisu uspjeli mnogi", zaključila je.