BiH
0

Peticija: F.K. počinio zločin u B. u opštini Z - ne znači ništa, objavite imena zločinaca

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas upriličeno potpisivanje peticije protiv uskraćivanja informacija sa suđenja u sklopu kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima” u organizaciji BIRN-a, javlja agencija Anadolija.

Cilj peticije je da se pokaže pravosudnim institucijama da postoji hiljade i hiljade građana koji su potpisali peticiju i koji traže informacije sa suđenja.

Novinarka Balkanske istraživačke regionalne mreže u BiH Selma Učanbarlić podsjetila je da je Sud BiH u martu prošle godine počeo anonimizirati sudske dokumente.

"Što znači da se umjesto imena i prezimena optuženih odnosno osuđenih za najteža krivična djela, navode inicijali. Također, za nazive drugih institucija, gradova, opština se navode inicijali", pojasnila je Učanbarlić.

Prema njenim riječima, sada ima presuda u kojoj piše da je F.K. zajedno sa S.F. počinio zločin u B. u opštini Z.

"Što znači da vi apsolutno ne možete znati ko je počinio neko djelo, gdje je to djelo počinjeno, šta se desilo. To znači da su sudski dokumenti koji treba da pišu historiju, da informišu javnost, totalno neupotrebljivi", pojasnila je Učanbarlić.

Ona je podsjetila i na to da je Sud BiH u martu prošle godine donio odluku po kojoj se audio i video materijali sa suđenja uglavnom izdaju samo u trajanju od deset minuta.

"Vi znate da za prvih deset minuta suđenja, ne možete čuti glas žrtve, svjedočenje. Ne možete znati kad neki od optuženih odluči da svjedoči, da prizna krivicu. To više nemate u medijima. Javnost je ostala u potpunosti uskraćena za informacije sa suđenja, a isto tako je medijima onemogućeno da rade svoj posao", izjavila je Učanbarlić.

Ona je dodala da sada žrtve ne znaju šta se dešava na suđenjima i samim tim je javnost ostala uskraćena za informacije.

"Ovakvom odlukom, mi ustvari nemamo više mogućnost da kažemo ko je kriv, a ko nije kriv za neko djelo. Zamislite da Haški tribunal anonimizira presude. Zamislite da nam Haški tribunal ne daje audio i video snimke sa suđenja. To bi bio apsurd", pojasnila je Učanbarlić.

Sarajlija Zijo Ajdinović jedan je od današnjih potpisivača peticije, je rekao da bi on rado pratio suđenja preko televizije.

"Rado bi pratio suđenja na televiziji", rekao je Ajdinović.

Još jedan građanin Sarajeva također je rekao da bi pratio suđenja u potpunosti na televiziji, da postoji mogućnost za to.