{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokrenuta kampanja "Stop cenzuri o ratnim zločinima"

26.6.2013. u 16:07
132
2
Pokrenuta kampanja "Stop cenzuri o ratnim zločinima"
132
Balkanska istraživačka mreža pokrenula je kampanju "Stop cenzuri o ratnim zločinima", kako bi se zaustavilo uskraćivanje informacija sa suđenja za ratne zločine i druga teška krivična djela.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Kampanjom se želi dobiti podrška javnosti za izmjenu odluka i pravilnika kojima je onemogućeno dobivanje potpunih informacija iz pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini o ovim postupcima za koje postoji veliki interes javnosti, javio je Birn Justice Report.

Građani mogu podržati kampanju putem poziva na broj telefona 033/ 911-555 ili preko web stranice www.justice-report.com. Narednih dana bit će organizovano i potpisivanje peticije na nekoliko lokacija u Sarajevu. Više informacija o ovoj kampanji nalazi se i na Facebook stranici.

Kampanja je službeno pokrenuta konferencijom za novinare u Sarajevu, na kojoj su, uz glavnu urednicu BIRN-a BiH Ernu Mačkić, govorile i Bakira Hasečić, predsjednica udrženja “Žena – žrtva rata”, Klaudia Kuljuh iz Međunarodne komisije za nestale osobe, te Mia Karamehić ispred Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Mačkić je pojasnila da Sud BiH u presudama umjesto punih imena i prezimena, te naziva gradova i institucija, stavlja inicijale, kao i da je prestao izdavati potpune audio i videosnimke sa ročišta. Dodala je kako i Tužilaštvo BiH ne objavljuje optužnice, što ograničava medije i onemogućuje profesionalno izvještavanje. “Mi želimo ukazati na to da su ratni zločini uvijek od javnog interesa. Treba se spriječiti selektivno odlučivanje, tako da nekada možete imati direktan prenos presude, a nekada samo deset minuta. To nije u redu jer su svi zločini važni, bez obzira kolika je kazna i da li je nekada izrečena oslobađajuća presuda”, pojasnila je Mačkić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Bakira Hasečić je istakla da je žrtvama, ali i cjelokupnom društvu, ključno da se objavljuju puni podaci o počiniocima ratnih zločina. Posebno je značajno za buduće generacije ostaviti utvrđene činjenice o počinjenim zločinima. “O ratnim zločinima moramo govoriti otvoreno. Ukoliko žrtva želi da javno svjedoči, zašto bi to Sud ograničavao i zašto ne bi javnost to mogla čuti. Treba prekinuti šutnju i ohrabriti žrtve da se jave. Važno je i da se optužnice objavljuju, jer kada su se ranije optužnice objavljivale, veliki broj žrtava se javljao i svjedočio”, rekla je Hasečić.

Predstavnice Međunarodne komisije za nestale osobe Univerziteta u Sarajevu su istakle da se praksom anonimiziranja krši pravo na istinu svih žrtava rata i građana BiH. “Žrtva, prema Zakonu o nestalim osobama, ima pravo da sazna istinu. Žrtve dolaze kod nas da dobiju informacije, a u ljudskoj je prirodi da žele znati šta se dogodilo i ko je odgovoran za smrt svojih najmilijih. Jedan dio tih informacija se nalazi u presudama i zbog toga želimo vidjeti da sve institucije javno objavljuju te podatke”, kazala je Klaudia Kuljuh.

Mia Karamehić je rekla da su odluke pravosudnih institucija paradoksalne i apsurdne kada se ima u vidu da je suđenje otvoreno za javnost prema zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: