Govor u Dablinu
1

Peter Sorensen: Dizanjem tenzija Dodik čuva OHR

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Na isti način kako smo usvojili restriktivne mjere za BiH, koje bi se koristile u slučaju negativnog razvoja situacije, možda bi bilo uputno ostaviti mandate OHR-a i EUFOR-a bar za neko vrijeme, dok se BiH u potpunosti ne integrira u program EU "Građani i lideri", rekao je specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen u svom govoru u Dablinu, piše danas Oslobođenje.

Upravo je to otvorilo polemiku u domaćim političkim krugovima treba li našoj zemlji i dalje visoki predstavnik.

Sorensenova zabrinutost "za negativan razvoj situacije" u BiH korespondira s trenutkom kada predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovo svojim izjavama, kako u Banjoj Luci tako i Beogradu, nasrće na ustavne temelje BiH, prijeteći njenim raspadom kao neminovnošću koji će svesrdno pogurati.

Prepreka za to, smatra Dodik, još je samo institucionalno i Dejtonskim mirovnim sporazumom regulirano prisustvo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik smatra da "pozivanje na ostanak OHR-a, bilo da dolazi od bošnjačkih političkih stranaka ili predstavnika međunarodne zajednice, pokazuje da, zapravo, postoji zabluda kako će jedna takva istrošena institucija, kakva je OHR, uspjeti da nadomjesti nepostojanje unutrašnje kohezije u BiH, ili još veću zabludu da OHR predstavlja garanciju opstanka BiH.