{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Ostajem pri retorici bez obzira na OHR

F
15.5.2012. u 13:36
1
29
Dodik: Ostajem pri retorici bez obzira na OHR
1
Dodik: Ostajem pri retorici bez obzira na OHR
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da neće promijeniti svoju retoriku, iako ga zbog toga visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ponovo proziva u polugodišnjem izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.
"Ostajem pri retorici", kratko je rekao Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i osim kratke konstatacije nije želio da šire komentira ono što će Inzko iznijeti tokom prezentiranja redovnog polugodišnjeg izvještaja o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu jučer je saopćeno da će Inzko izvijestiti Vijeće sigurnosti da su zabilježene pozitivne promjene u našoj zemlji nakon što je u februaru formirano novo Vijeće ministara.

"Imamo politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis. Ovaj dugo očekivani povratak političkom dijalogu, pregovorima i kompromisu je odlična vijest", reći će Inzko.

Kazat će i da bi 2012. godina mogla biti prekretnica na putu ka punim evroatlantskim integracijama ukoliko politički lideri u BiH ispune preuzete obaveze.

Paralelno s ovom pozitivnom dinamikom, Inzko će ukazati na kontinuirano osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma uključujući stavove kojima se osporavaju državnost BiH i njene institucije.

Na kraju će skrenuti pažnju na potencijalne izvore tenzija uoči jesenskih općinskih izbora u BiH.

Jučer je Dodik potvrdio i da je RS uputila ponovo svoj izvještaj UN-u, u kojem se iznose stavovi njenih predstavnika vlasti o situaciji u BiH.

Kao glavni zaključak u tom dokumentu naveden je da su izabrani lideri u BiH postigli težak, ali neophodan kompromis radi njenog napredovanja i nakon 16 godina mira i napretka, nema opravdanja za daljnji ostanak OHR-a u BiH, a naročito ne za primjenu „diktatorskih moći“ visokog predstavnika, koje je prisvojio, a koje radikalno idu dalje od mandata koji mu je dat Dejtonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: