BiH
16

Peter Everas, šef IMO misije: Do kraja godine se nadamo rezultatima popisa stanovništva

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Peter Everas, predsjedavajući Upravnog odbora IMO misije koja je zadužena za nadgledanje regularnosti popisa, danas je boravio u posjeti BiH. On se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te čelnicima entitetskih agencija za statistiku.

Everas je ujedno i direktor Direktorata za međunarodnu saradnju Eurostata, koji u konačnici i treba potvrditi validnost cjelokupnog procesa popisa i objave podataka.

Ova posjeta još je jedan u nizu pokušaja da se konačno postigne dogovor vezan za obradu podataka dobijenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova. Ključni spor nastao je oko toga koja metodologija će biti primjenjivanja za utvrđivanje konačnog broja rezidenata, odnosno stalno naseljenih osoba u BiH.

Naime, iz statističkih institucija iz RS-a, zahtijevaju da se za izvođenje rezidenata primjenjuje širi set pravila što bi u konačnici rezultiralo manjim brojem osoba stalno naseljenih u BiH u vrijeme popisa. Ovakav stav podržala je i Vlada RS-a.

S druge strane postoji zahtjev da se primjenjuje minimalni set pravila, njih 29, za izvođenje rezidenata. Spor nije riješen ni na nedavnom sastanku Centralnog popisnog biroa što je rezultiralo odgađanjem objavljivanja prvih konačnih rezultata.

Na konferenciji za medije Everas je istakao da je ključni zadatak iznalaženje metodologije koja će omogućiti da podaci koji će biti dobiveni popisom budu takvi da se mogu koristiti za pravljenje kvalitetnih politika, ali i da budu uporedljivi sa rezultatima popisa drugih zemalja.

“Kada govorimo o rezultatima popisa onda mislimo da će ih koristiti domaće ali i međunarodne institucije kao što su EU, Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond... Za popis kažu da je to noćna mora statističara ali on pokazuje spremnost jedne zemlje da pravi kvalitetne statističke podatke”, kaže Everas.

U tom smislu Everas je podsjetio da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da je u procesu pridruživanja BiH EU vrlo važna statistika koja se u Evropi smatra temeljem za donošenje svih ključnih odluka.

Everas je rekao da ovog puta ne donose samo lijepe poruke već i informacije o tome da rezultati popisa kasne iz nekoliko “tehničkih razloga koje je vrlo teško riješiti”.

S ciljem rješavanja tih pitanja Everas je razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem koji je obećao da će pomoći kako bi se sporna pitanja riješila.

On je popis stanovništva uporedio s pravljenjem slike rekavši da svi detalji na slici ne moraju biti toliko jasni, ali da je generalna slika uvijek prepoznatljiva. Same tehničke detalje kako da se riješe sporna pitanja Everas će zvaničnim putem u formi pisma IMO tima uputiti bh. vlastima i statističkim institucijama.

“Apeliramo da statističke institucije, na bazi naših preporuka koje će uskoro doći, zatvore sporna pitanja. Nadamo se da će objava rezultata, ako se odluke donesu uskoro, biti moguća prije kraja ove godine. To je naš cilj”, rekao je Everas.

Klix.ba saznaje iz izvora bliskim statističkim institucijama u BiH da IMO tim nije odustao od svog već ranije iskazanog stava da pitanje 40 i 41 ne bi trebali biti uzimani u obzir prilikom izvođenja rezidenata za šta se zalažu iz RS-a.

Što se tiče kašnjenja rezultata, Everas kaže da će to utjecati na vjerodostojnost podataka, ali da je to vrlo mali utjecaj.

“Popis je kao pravljenje slike. Ako me fotografišete sada, za četiri ili pet godina neću biti isti, ali crte mog lica ostat će iste. Isto je i s popisom, neke podatke će trebati osvježiti novim statističkim podacima, ali većina podataka je i dalje aktuelna”, smatra Everas.

Sama metodologija treba biti izvedena na osnovu Zakona o popisu, smatra Everas. Međutim, problem i jeste nastao zbog različitih tumačenja zakona, a na pitanje da li je trebalo prije usvojiti metodologiju pa potom ići u proces popisa Everas kaže kako je uobičajeno da se u hodu donose neke važne odluke kada se vidi stanje na terenu.

“Nisu donesene ključne odluke u određenim trenucima, i to je razlog zbog kašnjenja popisa”, rekao je Everas.