BiH
9

Peta godišnjica terorističkog napada u Bugojnu, maratonsko suđenje još nije okončano

Piše: E. F.
(Foto: AFP)
Ni pet godina nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu u kojem je u eksploziji bombe poginuo policajac Tarik Ljubuškić, sudski proces koji se vodi protiv optuženog za ovaj napad nije okončan.

Danas će se u Bugojnu obilježiti tužna, peta godišnjica od napada na ovu državnu instituciju.

Haris Čaušević, prvooptuženi za ovaj napad te pogibiju Ljubuškića, povrijeđivanje policajke Edine Hindić i još nekoliko policajaca te materijalnu štetu od 700.000 KM još uvijek nije kažnjen. Naime, pred Sudom BiH se protiv Čauševića postupak vodi ni manje ni više nego pet godina.

Oslobađanje Čauševića

Podsjećamo, nakon dvoipogodišnjeg sudskog procesa Haris Čaušević je u prvostepenom postupku krajem decembra 2013. godine za teroristički napad osuđen na 45 godina zatvora ali je drugostepeno Vijeće poništilo presudu zbog povreda postupka te cijeli proces vratilo na početak.

Branioci Čauševića nedavno su tražili i oslobađanje njegovog klijenta jer je, kako su ustvrdili, nezakonito pritvoren obzirom da pritvor on optuženom može trajati najduže godinu dana nakon ukidanja prvostepene presude. Ovoga puta je to 12.6.2015. godine kada se njihov klijent kako smatraju i trebao naći na slobodi.

No, Čauševiću je pritvor produžen.

Presuda u julu

Konačna presuda optuženom za terorizam trebala biti izrečena tokom narednog mjeseca, odnosno nakon iznošenja završnih riječi obje strane u postupku koje su zakazane za 29. i 30. juni te 6. juli 2015. godine.

Inače, Tužilaštvo BiH je za saučesnike Čauševića u prvostepenom postupku optužilo i Adnana Haračića te Nasera Palislamovića, Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku.

Naser Palislamović je pravosnažno oslobođen optužbi za terorizam dok je Adnan Haračić krivnju za učešće u ovom napadu priznao te je sporazumom o priznanju krivnje osuđen na 14 godina zatvora.