Lome se koplja
70

Pet izvršnih direktora ŽFBiH želi na posao, generalni direktor i sindikat tvrde da su nestručni

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Željeznicama Federacije BiH, tačnije na relaciji sa vlasnikom - Vladom FBiH, trenutno se lome koplja oko imenovanja dijela Uprave. Direktor Enis Džafić i predstavnici sindikata smatraju da novi izvršni direktori nisu stručni i da predstavljaju stranačke kadrove.

S druge strane, imenovani izvršni direktori žalili su se ministru prometa i komunikacija Denisu Lasiću zbog činjenice da Džafić ne želi potpisati rješenja o ugovoru, zbog čega novi članovi Upravnog odbora ne mogu na posao.

Predsjednik sindikata mašinovođa u BiH Tarik Balić rekao je za Klix.ba kako je u pitanju politički pritisak koji, ako mu se popusti, u Upravu ŽFBiH može uvesti nestručni kadar.

"Jedino predsjednik uprave, generalni direktor ŽFBiH, ima odluku Vlade FBiH o imenovanju na mandat od četiri godine. S druge strane, ostatak Uprave, uključujući izvršne direktore, nisu dobili tu odluku u protekle tri godine zbog političkih igara. Jedino što sam mogao dogovoriti kao predsjednik Sindikata u firmi jeste kolektivni ugovor, a sve ostalo je stopirano jer nema Uprave. U više dopisa slao sam Vladi da se imenuje Uprava", rekao je Balić u razgovoru za Klix.ba ističući činjenicu da se sada, u vrijeme smjene vlasti, daje, kako kaže, neprihvatljivo rješenje.

On tvrdi da je HDZ-ov ministar Lasić, bez konsultacija koje se moraju izvršiti, zajedno sa SBB-om imenovao ostatak Uprave.

"Međutim, to su stranački kadrovi. Konkursna komisija Nadzornog odbora je utvrdila da samo jedan od šest ispunjava uslove, a pet ih ne ispunjava ni one najosnovnije. Zbog pritiska Nadzorni odbor je dao saglasnost na imenovanje", rekao je Balić.

Zbog toga, generalni direktor Džafić i Sindikat se protive tim imenovanjima, a advokat Hakija Kurtović je na pet stranica dao pravno mišljenje po kojem je, spornim imenovanjima, prekršeno pet zakona.

Podsjećamo, u decembru 2018. godine, Inžinjeri Željeznica FBiH su upozorili na mogućnost nezakonitog imenovanja u Upravni odbor prilikom čega su zaprijetili ostavkama ukoliko se takav plan sprovede.

S druge strane, pet izvršnih direktora koji zbog odluke generalnog direktora ne mogu na posao, traže njegovu smjenu o kojoj je moguće raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, sam ministar Lasić je početkom decembra Džafiću uputio zahtjev da na posao primi novoimenovane članove Upravnog odbora.