Pet izvršnih direktora ŽFBiH želi na posao, generalni direktor i sindikat tvrde da su nestručni

Klix.ba
15.1.2019. u 19:05
70
64
Pet izvršnih direktora ŽFBiH želi na posao, generalni direktor i sindikat tvrde da su nestručni
70
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Pravno mišljenje
3/7 Pravno mišljenje
4/7 Pravno mišljenje
5/7 Pravno mišljenje
6/7 Odluka
7/7 Raniji zahtjev za imenovanjem
U Željeznicama Federacije BiH, tačnije na relaciji sa vlasnikom - Vladom FBiH, trenutno se lome koplja oko imenovanja dijela Uprave. Direktor Enis Džafić i predstavnici sindikata smatraju da novi izvršni direktori nisu stručni i da predstavljaju stranačke kadrove.
S druge strane, imenovani izvršni direktori žalili su se ministru prometa i komunikacija Denisu Lasiću zbog činjenice da Džafić ne želi potpisati rješenja o ugovoru, zbog čega novi članovi Upravnog odbora ne mogu na posao.

Predsjednik sindikata mašinovođa u BiH Tarik Balić rekao je za Klix.ba kako je u pitanju politički pritisak koji, ako mu se popusti, u Upravu ŽFBiH može uvesti nestručni kadar.

"Jedino predsjednik uprave, generalni direktor ŽFBiH, ima odluku Vlade FBiH o imenovanju na mandat od četiri godine. S druge strane, ostatak Uprave, uključujući izvršne direktore, nisu dobili tu odluku u protekle tri godine zbog političkih igara. Jedino što sam mogao dogovoriti kao predsjednik Sindikata u firmi jeste kolektivni ugovor, a sve ostalo je stopirano jer nema Uprave. U više dopisa slao sam Vladi da se imenuje Uprava", rekao je Balić u razgovoru za Klix.ba ističući činjenicu da se sada, u vrijeme smjene vlasti, daje, kako kaže, neprihvatljivo rješenje.

On tvrdi da je HDZ-ov ministar Lasić, bez konsultacija koje se moraju izvršiti, zajedno sa SBB-om imenovao ostatak Uprave.

"Međutim, to su stranački kadrovi. Konkursna komisija Nadzornog odbora je utvrdila da samo jedan od šest ispunjava uslove, a pet ih ne ispunjava ni one najosnovnije. Zbog pritiska Nadzorni odbor je dao saglasnost na imenovanje", rekao je Balić.

Zbog toga, generalni direktor Džafić i Sindikat se protive tim imenovanjima, a advokat Hakija Kurtović je na pet stranica dao pravno mišljenje po kojem je, spornim imenovanjima, prekršeno pet zakona.

Podsjećamo, u decembru 2018. godine, Inžinjeri Željeznica FBiH su upozorili na mogućnost nezakonitog imenovanja u Upravni odbor prilikom čega su zaprijetili ostavkama ukoliko se takav plan sprovede.

S druge strane, pet izvršnih direktora koji zbog odluke generalnog direktora ne mogu na posao, traže njegovu smjenu o kojoj je moguće raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, sam ministar Lasić je početkom decembra Džafiću uputio zahtjev da na posao primi novoimenovane članove Upravnog odbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: