Moguća blokada
16

Inžinjeri Željeznica FBiH: Želimo zakonito imenovanje Uprave ili odstupamo sa funkcija

Klix.ba
Inženjerski i visokostručni rukovodeći kadar Željeznica FBiH uputio je saopćenje, odnosno pismo direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a u vezi imenovanja Uprave ovog preduzeća.

U ponedjeljak je u prostorijama ŽFBiH održan sastanak najodgovornijeg inženjerskog i visokostručnog rukovodećeg kadra JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, na temu, kako se tvrdi, ponovnog pokušaja nezakonitog imenovanja Uprave ovog preduzeća.

Na sastanku je zaključeno da inženjerski i visokostručni rukovodeći kadar podržava imenovanje Uprave JP ŽFBiH d.o.o Sarajevo, s tim da se to imenovanje, kako se navodi, izvrši na zakonit način uz poštivanje sljedećih Zakona i podzakonskih akata te Internih Pravilnika JP ŽFBH.

"Ukoliko Nadzorni odbor donese nezakonitu odluku, mi dole potpisani, smatramo to direktnim signalom da se od nas traži nezakonit rad, što nikako nismo spremni prihvatiti, te od momenta donošenja takve odluke do njenog povlačenja, odstupamo sa svih svoji funkcija, pokrećemo tužbu protiv Nadzornog odbora, krivične prijave pojedinačno protiv svakog člana Nadzornog odbora, što će za posljedicu imati nužno obustavu saobraćaja, a sve u cilju očuvanja bezbjednosti, zaštite zakonskih propisa i zaštite propisa struke", kaže se u saopćenju.

Kako se navodi, potpisnici ovog akta su rukovodioci svih Sektora ŽFBH, prometno poslovnih područja ŽFBH, područja infrastrukture ŽFBH, savjetnici generalnog direktora ŽFBH, kao predstavnici visokoobrazovanog i stručno osposobljenog uposlenog kadra JP ŽFBH d.o.o. na svim nivoima.

"Svoje stavove vezane za temu imenovanja Uprave društva, želimo predstaviti Nadzornom odboru, od kojeg tražimo da to uradimo u srijedu 12.12.2018 godine u 09:30 tj. prije početka zakazane hitne sjednice Nadzornog odbora", zaključuje se u saopćenju.