Sud BiH
0

Pet godina zatvora Vinku Juriću zbog dilanja droge

Sarajevo-x.com
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održanog glavnog pretresa, izrekao prvostepenu presudu kojom je optuženi Vinko Jurić proglašen krivim za krivično djelo neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Jurić je oglašen krivim što je dogovorio i organizovao grupu ljudi radi kupovine, prevoza i prenosa opojne droge marihuana – skank sa područja Republike Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, a radi dalje međunarodne kupoprodaje, slanja i isporuke opojne droge u zemlje zapadne Evrope. Optuženi je 9. decembra 2008. godine, u Republici Crnoj Gori dogovorio sa njemu poznatim osobama kupovinu 163 kg opojne droge, te organizovao prevoz i prenos ove opojne droge preko granične crte između Crne Gore i BiH, preko ilegalnog graničnog prelaza izbjegavajući mjere granične kontrole. Pomenuta droga bila je namijenjena tržištu zapadne Evrope.

Sudeće vijeće je oslobodilo optuženog od optužbe da je neovlašteno držao 146 komada metaka za automatsko i poluautomatsko vatreno oružje različitog kalibra i tri prazna okvira za automatsku pušku, čije držanje građanima uopšte nije dozvoljeno, a čime bi počinio krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz člana 371. stav 1. KZ Federacije BiH. Navedeni predmeti oduzeti su od optuženog u skladu sa rješenjem Suda.

Istovremeno, sudeće vijeće donijelo je rješenje o produženju pritvora, kojim rješenjem pritvor može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže još devet mjeseci, saopšteno je iz Suda BiH.