BiH
97

Pet godina parka Plavi cvijet: Goraždansko dječije carstvo

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Park "Plavi cvijet“, po svom izgledu jedinstven u BIH ali i u regionu, obilježio je petu godišnjicu postojanja.

U parku koji je Općina Goražde dala na upravljanje Javnoj ustanovi za predškolskI odgoj i vaspitanje "Sunce“ priređena je svečanost, a sve je bilo u znaku mališana koji su stalni posjetioci parka. Pjesme i igre nije nedostajalo u parku koji je nastao kao rezultat saradnje i ljubavi dva grada Donostie (San Sebastian) iz Španije i Goražda.

Koordinatorica parka "Plavi cvijet" Lejla Medošević istakla je da je ovaj jedinstveni kutak za djecu već odavno opravdao svoje postojanje i postao omiljeno mjesto mališana Goražda koji se ovdje svakodnevno okupljaju.

"Djeca su uključena u razne rekreativne, edukativne, kreativne i druge aktivnosti i broj mališana predškolskog i školskog uzrasta koji žele biti dio toga se svakodnevno povećava, zbog čega smo jako sretni i ponosni. Naravno dugujemo veliku zahvalnost Općini Goražde i našim prijateljima iz Španije, kao i drugim donatorima koji nam pružaju podršku", kazala je Medošević.

Zahvaljujući prijateljima iz San Sebastiana, tačnije Ireni Cormenzana i udruženju SOS Balkanes, uz svesrdnu pomoć Općine Goražde, Plavi cvijet je otvoren prije pet godina. U park je uloženo oko 400.000 KM i od tada do danas on je svakodnevno na usluzi najmlađima. Njegov rad se bazira na promovisanju osnovne četiri vrijednosti, a to su srdačnost, solidarnost, kreativnost i jednakost.

Čestitke povodom rođendana parka uputili su i pomoćnica načelnika Općine Goražde Behija Obarčanin kao i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.