BiH
28

Plavi cvijet za najmlađe: Dan porodice, demokratija i ljudska prava u vrtićima

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Park Plavi cvijet u Goraždu danas je ugostio mališane iz goraždanskih vrtića, te vrtića Čika Jova Zmaj iz Foče, Bajka iz Čajniča, igraonice u Ustikolini, te djecu iz specijalnog odjeljenja OŠ Fahrudin Fahro Baščelija. Oni su učestvovali u programu obilježavanja Dana porodice i programu “Demokratija i ljudska prava u vrtićima“ koji podržava Američka ambasada u BiH, a podršku programu dali su i predstavnici lokalnih vlasti.

Tako su priređene različite igre kroz koje je vješto upakovan edukativni program, no najvažnije od svega je bilo druženje djece koje ruši sve barijere. Primjerice, dugogodišnja je saradanja između vrtića iz Goražda i Foče, dok su prvi put u čarima parka Plavi cvijet uživali i mališani vrtića Bajka iz Čajniča.

"Mi smo oduševljeni, ovo je naš prvi dolazak ovdje i zaista je prekrasno. Već smo pokrenuli zajedničke projekte od zdrave ishrane i drugih i ovo je početak jednog finog prijateljstva koje će trajati. Kad su djeca u pitanju i porodice, nema barijera, nema entiteta i granica, svi smo tu s jednim ciljem da im osiguramo sretno djetinjstvo“, kaže Vukašin Katana, direktor Dječijeg vrtića Bajka iz Čajniča.

Dobrodošlicu mališanima uputio je i kantonalni ministar obrazovanja Damir Žuga.

"Program je organiziran uz podršku Američke ambasade u BiH te lokalnih vlasti, a najvažniji su susreti djece iz vrtića koji njeguju dugogodišnje prijateljstvo“, kaže Alija Lapo, koordinator projekta.

Slađana Vlačić, direktorica Dječijeg vrtića Čika Jova Zmaj iz Foče ističe važnost spoznaje da je period prvih pet godina života najbitniji za djecu.

"To je veoma važno i roditelji i odgajatelji moraju svoju energiju usmjeriti u tom pravcu. Ova djeca su se već sretala i oni su prijatelji, poznaju se, igraju se zajedno. Ovakvi programi su zaista i korisni i lijepi“, kazala je Vlačić.