BiH
21

Pesimistične prognoze za Mostar: Do lokalnih izbora samo nametanjem?

Piše: E. F.
Ilustracija
Ilustracija
Sedam punih godina građani Mostara čekaju na održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. Pomaka na ovom polju nema ni uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH prije čak pet godina donio odluku o promjeni posebnih izbornih pravila za taj grad. Kako se za sada čini, tako će i ostati jer partneri u vladajućoj koaliciji jednostavno drže svoje strane u ovom slučaju te uprkos višegodišnjoj stagnaciji, "približavanja suprotnih stavova" jednostavno nema.

Kao što je poznato, HDZ i SDA iznose dijametralno suprotne prijedloge političkog rješenja za Mostar. Hrvatske stranke, a posebno HDZ, uglavnom traže da i u tom gradu važi princip "jedan čovjek-jedan glas", dok bošnjačke, a najviše SDA, traže u suštini vraćanje na tzv. Koschnickov statut iz 1995. godine, kojim je Mostar tada uređen u po tri hrvatske i tri bošnjačke opštine, radi navodne zaštite Bošnjaka od majorizacije.

Nastavak pregovora nakon odmora

Kako god bilo, Mostar je već sedam godina zakovan, a već naredne godine bi se lokalni izbori trebali održati u cijeloj BiH. Sudeći prema sadašnjim stavovima političkih partija, stanje se neće bitnije promijeniti. Naime, Dragan Čović, lider HDZ-a BiH insistira da Statut Mostara treba odgovarati njegovim građanima i biti usklađen sa Ustavom BiH i odlukom Ustavnog suda.

"Ostaje potreba izmjene statuta Grada kako bi se on uskladio s Ustavom BiH i elementarnim demokratskim načelima, te konačno omogućilo održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. Tražit ćemo trajno rješenje u tom pravcu, a proces treba ubrzati u okviru predstojećih izmjena izbornog zakona koje su, osim ovoga, nužne i neodgodive iz niza drugih razloga. Želimo da se u Mostaru u oktobru naredne godine održe izbori na način kako je to riješeno u drugim jedinicama lokalne samouprave“, kazao je Čović.

SDA, s druge strane, drži svoju stranu u ovom slučaju te smatra kako Mostar mora ostati jedinstven grad, ali da se mora sastojati od više jedinica lokalne samouprave. Ovo je za Klix.ba potvrdio i Salem Marić iz SDA. Ipak se nada da će se naredne godine održati lokalni izbori na zadovoljstvo svih.

"Nadam se da će se ovo pitanje riješiti nakon odmora te da će čelnici SDA i HDZ-a sjesti za stol i sve dogovoriti. Pomaci u pregovorima su ostvareni. Slažemo se u vezi s činjenicom da Mostar treba ostati jedinstven grad i to je najvažnije pitanje. HDZ BiH je pristao i na formiranje više jedinica lokalne samouprave, samo je sada pitanje broja tih jedinica", kazao je Marić.

Nametanje izbora jedino rješenje

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, za Klix.ba kazao je kako ne vjeruje da bi se lokalni izbori u ovom gradu mogli održati naredne godine.

"Ja nisam optimista što se tiče lokalnih izbora u Mostaru jer oni ne odgovaraju nikome od političkih partnera. Ne odgovaraju HDZ-u jer postojeći odnos snaga ide njemu na ruku, imaju svog gradonačenika i operativni dio u Gradskom vijeću. Novi izbori ne odgovaraju ni SDA jer postoji računica da bi ti izbori mogli dovesti do pada broja mandata i utjecaja ove stranke. Svi ostali su izvan ove igre“, kazao nam je Kukić.

Profesor Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Profesor Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Smatra da će se građani Mostara na izbore doista načekati. Dio odgovornosti, smatra Kukić, pada i na one koji odgovornima smatraju i nevladin sektor i same građane, jer ne vrše pritisak na vladajuće strukture kako bi Mostar, nakon toliko godina, prestao biti grad slučaj.

"U potencijale građana sam definitivno razočaran jer ih 25 godina vucaju žedne preko vode, a oni opet glasaju za iste. Između dva glasanja uzimaju kofere i pakuju se te odlaze na različite svjetske meridijane. Tako se sa građanima i njihovim buntom ne može kalkulirati“, kazao je Kukić.

Jedno od rješenja, prema njegovom kazivanju, a u interesu Mostaraca, jeste teorijska mogućnost, jer se praktična mogućnost ne doima realnom, da Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, nametne izbore ili prema postojećem gradskom statutu ili drugom rješenju.

"Bez toga ne vjerujem da će do tih izbora doći ni tokom izbora 2016. godine ni nakon toga. Naprosto, to Gradsko vijeće je nelegalno, izvan je madata i u svakom pravnom sistemu moralo bi biti van funkcije, a ovdje nema to ko staviti van funkcije i mi nemamo državnih mehanizama koji bi tu mogućnost imali. Postojeće Gradsko vijeće, iako je nelegalno i izvan mandata, na ovaj način, može trajati još nekoliko mandata“, kazao je Kukić.

Postoji nada u SDA i HDZ-u

No, u OHR-u, kako se čini, nemaju namjeru nametati izbore u Mostaru te smatraju da postoji nada da će se desiti i promjena u pristupu koja će okončati ovu sramotnu situaciju.

"Politika kojom se vodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je da organi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju ispuniti svoje obaveze, uključujući i ustavnu obavezu da popune prazninu koja se pojavila nakon odluka Ustavnog suda BiH. To je razlog zašto se u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, visoki predstavnik općenito suzdržavao od upotrebe svojih izvršnih ovlasti u posljednjih deset godina, jer bi tako radio posao umjesto domaćih vlasti“, kazali su nam u OHR-u.

Valentin Inzko
Valentin Inzko

U tom smislu, kažu iz OHR-a, SDA i HDZ snose posebnu odgovornost, s obzirom na njihovo dosadašnje čvrsto odbijanje da pristupe pregovorima i postignu kompromis. To se mora promijeniti, i to brzo.

"Stav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira je jasan: Mostar ostaje jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom lokalnih ovlasti/uprave ispod nivoa grada. Potreban je novi početak za Mostar, kako bi grad mogao dostići svoj puni potencijal“, kažu u OHR-u.

Vitalni nacionalni interes

Da postoji mogućnost da se stvari riješe na najbolji mogući način i po volji svih, tvrdi i Kukić.

Prema njegovoj tvrdnji, priča u ovom slučaju je vrlo jednostavna. Naime, Ustavni sud BiH rekao je da postojeći Statut grada Mostara nije u skladu sa Ustavom, a reakcije su bile dvojake.

"Ja mislim da je uređenje Mostara u šest izbornih općina jedno neprirodno, suludo rješenje i mislim da ne može biti govora o tome. No, može se udovoljiti i zahtjevu da se spriječi navodna majorizacija Bošnjaka ako bi izmjene postojećeg Statuta grada Mostara napravila razumna grupa ljudi. Princip jedan čovjek jedan glas mogao bi se nadograditi instrumentima koji onemogućavaju majorizaciju u važnim pitanjima i to na principu vitalnog nacionalnog interesa koji bi se kao institucija koristio na pravi način“, kaže Kukić.

On tvrdi da, kada je u pitanju Mostar, nema opasnosti od ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa, nego se radi o tome da bi nivo utjecaja u odnosu na sadašnje stanje bio znatno manji.

Tekst nastao u saradnji sa Inicijativom za monitoring evropskih integracija BiH i Fondacijom Heinrich Boell.