Odlikovani pukovnik
55

Perry Baltimore: Američka vlada želi da Sarajevo očistimo od mina do jeseni 2020.

Piše: A. D.
Perry Baltimore (Foto: H. M./Klix.ba)
Perry Baltimore (Foto: H. M./Klix.ba)
Direktor Marshall Legacy Institute iz Washingtona Perry Baltimore, te direktor međunarodne organizacije ITF Tomaž Lovrenčič govorili su za Klix.ba o projektu ''Sarajevo bez mina 2020.", kojeg finansira Vlada SAD-a. Baltimore je višestruko odlikovani pukovnik Vojske SAD koji je služio u Iraku, Somaliji, te na Bliskom Istoku.

SAD su, naime, odobrile sredstva za deminiranje Sarajeva i susjednih općina oba entiteta do kraja 2020. Deminiranje će biti urađeno na sumnjivim područjima pet općina u oba entiteta i to u Starom Gradu, Istočnom Starom Gradu, Novom Gradu, Istočnoj Ilidži i Vogošći.

Više od osam miliona kvadratnih metara koja se smatra sumnjivom i opasnom za stanovništvo, te je nesigurna za slobodno kretanje, bit će oslobođeno od rizika. Projekat je nastao u saradnji sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.

''Vlada SAD još od 1995. kontinuirano podržava projekte deminiranja u BiH. Ovo je veoma važan projekt koji će rezultatirati čišćenjem kompletnog sarajevskog područja i što će naravno osigurati normalan život stanovnika na miniranim područjima a svakako doprinijeti više turizmu i ekonomiji. Ovo šalje poruku od Vlade SAD i donora o njihovoj posvećenosti BiH i Sarajevu, dakle konkretna finansijska i materijalna pomoć. ITF usko sarađuje sa Vladom SAD. Kao što je poznato ITF je uspostavljen između vlada Slovenije i SAD“, kaže Lovrenčić.

Razgovor s Lovrenčićem i Baltimoreom (Foto: H. M./Klix.ba)
Razgovor s Lovrenčićem i Baltimoreom (Foto: H. M./Klix.ba)

Ističe da je u BiH poslije rata bilo više od 4.000 kvadratnih kilometara miniranog područja, a do danas je očišćeno tri četvrtine.

''Nakon što je BiH usvojila strategija za deminiranje, cilj je da se godišnje prikuplja 35 miliona KM kako bi se finansirali projekti pa je veoma važno raditi sa donorima. Zato lokalne zajednice igraju veliku ulogu. Zato ova vrsta projekta treba da bude orijentacija i za druge lokalne zajednice, da ne očekuje da će se to samo po sebi riješiti“, ističe Lovrenčič.

Baltimore navodi da je Marshall Legacy Institute iz Washingtona formiran 1997. godine od kada su veoma uključeni u pomoć BiH i njenom narodu. Navodi da je mnogo Amerikanaca putem njih uključeno u pomoć BiH.

''Veoma sam ponosan na ovaj projekat na saradnju sa ITF-om i sa Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH. Do jeseni 2020. će Sarajevo i okolina odnosno pet općina biti potpuno oslobođeno od mina. Tada ćemo to istinski i proslaviti. SAD su svjesne problema kada je riječ o zagađenosti minama i žele da se ovaj problem u potpunosti riješi. Radili smo dosta na edukaciji, posebno učenika. Sarajevo je zaista jedan prelijep grad, jedan dragulj i kao takvog ga trebamo posmatrati“, kaže Baltimore.

Budući da je kao visoki vojni zvaničnik SAD-a Sarajevo posjetio neposredno poslije rata, Baltimore je s nama podijelio jednu uspomenu, koja će ga potaknuti da se bavi projektima deminiranja vezanim za BiH.

Lovrenčič i Baltimore (Foto: H. M./Klix.ba)
Lovrenčič i Baltimore (Foto: H. M./Klix.ba)

''Sjećam se prve posjete Sarajevu. Neposredno nakon rata u blizini Aerodroma sam vidio neku djecu koja su se igrala košarke. Lopta im je u tom momentu odletila na područje zarasli travom i jedno je dijete je zakoračilo na to područje, uzelo loptu i vratilo se na teren te su djeca nastavila da se igraju. Par dana nakon toga na tom području gdje je dijete kročilo nogom otkriveno je minsko polje. Dakle zahvaljujući sreći ili Božijem davanju dijete nije nastradalo. To je dakle bilo moje prvo iskustvo s ovim problemom u BiH. Nažalost, nakon toga mnogo je žrtava bila zbog tih minskih polja, mnogo ljudi je patilo zbog tih posljedica“, rekao nam je Baltimore.

Pocrtao je da se jedan od velikih projekata Marshall Legacy Instituta odnosi i na osiguranje psa tragača koji su upotrebljeni za traženje minsko-eksplozivnih sredstava a te pse su donirali Amerikanci koji su htjeli da pomognu.

''SAD su snažno uz narod BiH. Donirano je više od 100 miliona dolara samo da se riješi problem s minama. Svakako podrška se odnosial i na izgradnju države u cjelini, uspostavljanje funkcionirajućeg stabilnog multietničkog društva'', potcrtao je Baltimore.

On se posebno zahvalio i nekim prominentnim Amerikancima koji su radili unutar Marshall Legacy Instituta i koji vole BiH. Spomenuo je generala Gordona Sullivana, Anthonya Lakea, bivšeg savjetnika Billa Clintona, te senatora Mikea Enzia sa suprugom Dianom.