{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Perković: Ambasadora BiH u Libiji uskoro očekujemo u Sarajevu

A
30.7.2014. u 11:46
0
1
Perković: Ambasadora BiH u Libiji uskoro očekujemo u Sarajevu
0
Perković: Ambasadora BiH u Libiji uskoro očekujemo u Sarajevu
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine očekuju da će ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić danas ili sutra stići u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za Anadoliju Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove u MVP-u BiH. 
On je istakao kako je ambasadoru Efendiću još jučer ujutro upućen dopis iz MVP-a BiH da odmah sa obitelji napusti Libiju zbog eskalacije sukoba u Tripoliju. 

"Sada od prometne komunikacije ovisi koliko brzo će ambasador Efendić stići do tuniške granice i sa aerodroma u Tunisu krenuti u BiH. Nadam se da ćemo ambasadora već danas ili sutra vidjeti u Sarajevu", naveo je Perković. 

Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove MVP-a BiH naglasio je kako će u Tripoliju, u zgradi Ambasade BiH ostati tehnički tajnik  kako bi sačuvao imovinu koliko je to moguće u trenutnim okolnostima. 

"Tajnik je zadužio novac i putne listove kako bi bh. građanima koji se nalaze u Libiji, a eventualno su izgubili pasoš ili im je on ukraden mogao izdati novi s ciljem napuštanja zemlje. On će čuvati i zgradu Amabasade BiH u Libiji koliko bude u mogućnosti, s obzirom da se kreću naoružane osobe. Mi ćemo biti sa njim u stalnom kontaktu radi praćenja situacije", naglasio je Perković.

Prema procjeni Ambasade BiH u Libiji se nalazi oko 300 bh. građana, a njih 50-tak jučer je napustilo tu državu. 

"Sukobi se vode u Bengaziju i Tripoliju. Mi smo u više navrata izdali upozorenje i savjet bh. građanima da odmah napuste Libiju, jer prema našim saznanjima i informacijama u narednom periodu doći će do eskalacije sukoba koji mogu zahvatiti i ostale dijelove države", naveo je Perković. 

U posljednjim sukobima u Tripoliju inače, više granata palo je u okolini Ambasade BiH u Libiji. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: