BiH
0

Perić i ostali: Mjere zabrane umjesto pritvora

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH donio je rješenje kojim se ukida pritvor Milanu Periću, optuženom za zločine u Kalinoviku, te su mu određene mjere zabrane, javio je BIRN - Justice Report.

Rješenjem Suda BiH Periću je određen kućni pritvor, oduzeti lični dokumenti, te zabranjeno kontaktiranje ili uplitanje na bilo koji način sa svjedocima.

Periću je zabranjeno sastajanje sa saoptuženim i osumnjičenim, te mu je izrečena zabrana prilaženja svjedocima, saoptuženim i drugim osumnjičenim u razdaljini od 50 metara.

"Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude", stoji u saopštenju Suda BiH.

Milan Perić, Spasoje Dodere, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, terete se da su tokom 1992. godine učestvovali u nezakonitim hapšenjima civile i njihovom odvošenju u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”.

Perić, bivši vođa patrolnog sektora u SJB Kalinovik, je uhapšen u maju 2010., od kada se i nalazio u pritvoru, dok se ostala trojica optuženih brane sa slobode.

Sud BiH optužnicu protiv ove četvorice bivših policajaca potvrdio je 13. oktobra 2010. godine, dok je suđenje počelo u januaru 2011. godine.