Ukoliko ne bude usvojen novi zakon
0

Penzionisani vojnici ponovo najavljuju proteste

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Klix.ba
Više od 1.500 penzionisanih pripadnika OS BiH ostalo je bez prava na penziju zbog toga što novi zakon nije usvojen u Federalnom parlamentu, a prema starom su izgubili sva prava na penziju.

Penzionisani vojnici su ogorčeni na Federalni zavod za penziono osiguranje. Iako je bio dogovor da se ne poništavaju stara rješenja kojima su prijevremeno penzionisani, to se ipak desilo. Do usvajanja novog zakona, koji je upućen na usvajanje u Parlament Federacije BiH, penzionisani pripadnici OS BiH ostali su bez prava koja ih sljeduju.

"Taj zakon nikad nije došao na dnevni red Parlamenta Federacije BiH iako ga je Vlada uputila u hitnu proceduru. Direktor Federalnog Zavoda PIO Zijad Krnjić nije postupio po dogovoru, a dogovor je bio da se ne poništavaju rješenja dok ne bude usvojen novi zakon. Prema tom zakonu, stara rješenja bi bila poništena i automatski bi na snagu stupila nova rješenja po novom zakonu. On je to uradio na svoju ruku", kazao je Senad Hubjer, predstavnik penzionisanih vojnika OS BiH za portal Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje kako bi ih premijer FBiH Nermin Nikšić trebao primiti u toku dana ili eventualno sutra da se, kako kaže Hubjer, ova greška što prije ispravi.

"Ukoliko u narednim danima ovo ne bude riješeno, mi ćemo biti primorani da pristupimo radnjama koje smo radili ispred državnog Parlamenta. Oni su prekršili sve dogovore. Nas apsolutno ne interesuju Federalni parlament i njegovo rukovodstvo te problemi u vezi s tim. Želimo da se usvoji zakon kao što je dogovoreno", pojašnjava Hubjer.

Senka Nožica, pravna zastupnica penzionisanih pripadnika OS BiH, u izjavi za naš portal kaže da je Zakon po kojem je 1.511 sada već bivših vojnika dobilo penzije prestao važiti.

"Tu je došlo do problema jer nije usvojen novi zakon na nivou Federacije BiH. Zakon je već u prijedlogu i u naredna dva dana očekujem da će nas premijer Nikšić primiti i da ćemo raščistiti tu situaciju. Ne mogu reći da je rješenje u potpunosti nezakonito iako mi ulažemo žalbe na sva ta rješenja iz razloga što državni zakon, kojim se ukida njihovo pravo na penziju, nalaže da njih preuzme Federacija BiH", kaže Nožica za portal Klix.ba.

Senka Nožica će i dalje zahtijevati isplatu penzija zato što je to obaveza koja je stvorena novim zakonom.

"Jednostavno smo došli u procjep, očekujemo da ćemo to riješiti sa premijerom Federacije BiH i dobiti informaciju kada će zakon biti usvojen u Parlamentu FBiH, to nam je sada najvažnija stvar, jer je to glavni razlog zbog čega je napravljena cijela zbrka", dodaje Nožica.

Kako su nam kazali u Federalnom zavodu za penziono osiguranje, poništavanje privremenih rješenja o penzionisanju bivših pripadnika Oružanih snaga BiH urađeno je u skladu sa Zakonom u kojem je propisano da prava prestaju s 31.5.2012. godine.

"Federalni zavod je upravo zbog tog zakonskog ograničenja morao ukinuti privremena rješenja. Sada se čeka donošenje zakona na nivou Federacije, kojim bi se potvrdilo pravo na penziju bivšim pripadnicima OS BiH, te će Federalni zavod na temlju tog zakona izdati nova rješenja. Ukoliko, kako je predloženo, taj zakon potvrdi prava na penziju s primjenom od 01.06.2012. bivši pripadnici OS neće ni na koji način biti oštećeni", potvrdili su za portal Klix.ba u PIO-u Federacije BiH.

Sjednica Parlamenta Federacije BiH još uvijek nije zakazana, a odluku o datumu i dnevnom redu donijet će Kolegij koji zajseda u srijedu.