Čekajući zakon
86

Agonija se nastavlja, umro još jedan penzionisani vojnik

Piše: J. Hadžiahmetović
Penzionisani vojnici čekaju svoje penzije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Penzionisani vojnici čekaju svoje penzije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Agonija prijevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH se nastavila. Iako su im obećavali da će na federalnom nivou biti donesen zakon po kojem su oni 2010. godine penzionisani na državnom nivou, to se ipak nije desilo.

Zdravko Pavković, Bugojanac koji je do jučer živio na Kupresu, nije dočekao da dobije penziju koju mu je država zagarantovala prije više od dvije godine. Umro je od srčanog udara. Slična ili ista sudbina zadesila je i osam njegovih kolega.

Iako se na jučerašnjoj sjednici federalnog Doma naroda trebalo razgovarati o ovom pitanju, to se ipak nije desilo. Penzionisani pripadnici pristali su na kompromis sa predstavnicima Vlade i u periodu od naredna dva mjeseca oni će dobivati akontacije u iznosu od 450 KM, dok se korisnici predloženog zakona ne uvedu u pravo sveobuhvatnim rješenjem koje bi trebalo biti razmatrano krajem janura 2013. godine.

U cijelom slučaju kočnica za donošenje zakona je Međunarodni monetarni fond, koji je tražio da se 1511 korisnika prava po navedenom zakonu potpuno eliminiše, jer bi njihovim uvođenjem u federalni budžet bio prekinut aranžman sa MMF-om.

"U toj odluci, kao i u zaključku Doma naroda, stoji da će oni, ako do 31. januara sljedeće godine ne bude usvojen zajednički zakon, u koji ćemo i mi biti uvršteni, na prvoj narednoj sjednici po hitnom postupku usvojiti naš zakon", kaže Senad Hubjer, jedan od predstavnika penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Naš sagovornik kaže kako ova kategorija neće biti "kočnica" u dobijanju sredstava MMF-a.

"Prvo smo bili problem na državnom nivou, sad smo problem zbog MMF-a. Ako smo teret za ovu državu, nije nikakav problem. Dovest ćemo naše porodice ovdje i, ako treba, zapaliti se svi", poručuje Hubjer.

Vojnici su, tvrdi, razočarani teškim stanjem u kojem se nalaze. Akontacije su, kaže, tek privremena rješenja jer je bez zakona njihov status još uvijek upitan.

Senka Nožica, pravna savjetnica penzionisanih vojnika, za portal Klix.ba kaže kako se ovim produženjem agonija samo nastavila.

"Sve što mogu reći jeste to da želim vjerovati da postoji pravna država i da će to ispoštovati. Mislim da smo korak dalje od ostvarivanja tog cilja", kaže Nožica prisjećajući se septembarskih obećanja vojnicima.