Penzionisani vojnici stižu u Sarajevo
0

Hubjer: Ne prihvatamo više Nikšićeva obećanja, ili penzije ili protesti

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Blizu 30 prijevremeno penzionisanih vojnika Oružanih snaga BiH danas ponovo dolazi u Sarajevo.

Prije dvije godine, Zakonom o prijevremenom penzionisanju, država je u penziju prijevremeno poslala 1.511 pripadnika Oružanih snaga BiH koji do danas nisu ostvarili svoja prava.

U nedavnom razgovoru za portal Klix.ba, Senad Hubjer, jedan od predstavnika ove populacije, izjavio je kako su mnogi penzionisani vojnici umrli, dok su neki i napustili BiH idući trbuhom za kruhom.

Zbog toga će njih 30-ak sutra doći u Sarajevo, gdje se održava sjednica Parlamenta Federacije BiH, i tražiti svoja prava.

"Doći će predstavnici kantona da vidimo hoće li biti održana sjednica. Ukoliko se to ne desi, otići ćemo do Vlade FBiH i tražiti sastanak sa premijerom Nerminom Nikšićem. Nećemo prihvatiti više nikakva obećanja. Želimo da nam napismeno potvrdi da će na sljedećoj sjednici Vlade FBiH biti donesena odluka o početku redovne isplate penzija do usvajanja zakona u Parlamentu Federacije BiH", kaže Hubjer za portal Klix.ba.

Naš sagovornik ističe da će, ukoliko ne dobiju pismeno obećanje i dogovor, pozvati sve penzionisane vojnike, njih oko 1.500, i ponovo početi proteste te poduzeti radikalne mjere.

"Ako razgovori ne uspiju, pozvat ćemo ih da danas ili sutra dođu ispred zgrade Vlade FBiH pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje", kaže na kraju razgovora Senad Hubjer.