Ukoliko ne uspiju protesti
0

Penzionisani vojnici OS BiH najavljuju tužbu u Strasbourgu

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH koji na isplatu penzija čekaju već 20 mjeseci upozorili su na današnjem protestu u Sarajevu da će uslijediti još masovnija okupljanja i podnošenje tužbe protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve.

Riječ je o bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su pravo na penzionisanje stekli na osnovu zakona usvojenog prije prošlogodišnjih opštih izbora, ali penziju ne primaju već 20 mjeseci.

"Ovim mirnim skupom upozorenja želimo da poručimo vlastima da mi, dojučerašnji pripadnici Oružanih snaga i naše porodice, i pored usvojenog zakona bukvalno gladujemo, dok oni proslavljaju Dan Oružanih snaga i troše pare na proslave", rekao je Srni bivši pripadnik Oružanih snaga i jedan od organizatora skupa Senad Hubijer.

On je odbacio opravdanje vlasti da para za ovu populaciju nema, jer nije usvojen budžet BiH.

''Ako za nas nema para, onda ni zaposleni u institucijama ne treba da primaju platu, jer ionako loše obavljaju svoj posao, a nisu u stanju ni da formiraju Vijeće ministara BiH", rekao je Hubijer.

Predstavnik otpuštenih vojnika iz Republike Srpske Rade Dželetović rekao je Srni da je ova kategorija zbog neisplaćivanja penzija dovedena na rub egzistencije, iako je zakon dobio potvrdu Ustavnog suda BiH. 

Predsjednik Udruženja otpuštenih vojnika Federacije BiH Šemsudin Pojata rekao je da su građani BiH zbog nerada institucija dovedeni u takvo stanje da svoja zakonska prava moraju da traže na ulici.
''Ukoliko vlast ostane gluva na naše zahtjeve, pravdu ćemo tražiti u Strasbourgu, gdje će nas zastupati advokat Senka Nožica, koja smatra da će sigurno dobiti taj spor i da će BiH morati da isplati dodatnih pet do šest miliona KM'', kaže Pojata.
 
On je dodao da se na današnjem skupu u Sarajevu okupilo oko 500 bivših vojnika, ali da će sljedeći put na protestima biti oko 10.000 ljudi, jer namjeravaju da na ulice izvedu i članove svojih porodica.

Prema riječima Pojate, pisma podrške današnjem skupu stigla su od federalnih vlasti i od entitetskih boračkih organizacija.

Pojata je naveo da je za penzije 1.600 bivših vojnika planirano 16 miliona maraka za 2010. i 2011. godinu.

Na protesnom skupu ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, koji bi trebalo da traje do 15.00 časova, okupili su se i predstavnici udruženja generala i udruženja penzionera FBiH.

	Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.