Ne idu dok im se ne ispune zahtjevi
0

FOTO / Stotine boraca se okupilo ispred zgrade Institucija BiH

Sarajevo-x.com/SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
(Foto: Sarajevo-x.com)
Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH su se od 8.00 sati počeli okupljati pred centralom Stranke demokratske akcije (SDA) u znak protesta što je na sastanku lidera stranaka u Sarajevu dogovoreno da budžet za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja, što znači da nema sredstava za penzionisane pripadnike Oružanih snaga BiH. Od centrale SDA krenuli su pred zgradu Institucija BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS za portal Sarajevo-x.com je potvrđeno da se ispred zgrade Institucija BiH okupilo nekoliko stotina ljudi. Skup obezbjeđuju jake policijske snage.

Pripadnici Oružanih snaga BiH istakli su za Sarajevo-x.com da nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva i ako treba nekoliko dana će provesti ispred zgrade Institucija. Već ujutro oko osam sati bili su pred Centralom SDA, odakle su nakon što im se dva sata niko nije obratio, otišli najprije pred Predsjedništvo.

"Nisu se udostojili ni kroz prozor da provire!", govori nam jedan od boraca. Većina okupljenih kaže kako su tu jer su prevareni, više puta izigrani i razočarani.

"Djeca ovih političara će za Novu godinu u Njemačku i strane zemlje, naša nemaju ni za čokoladicu! Ne tražimo mi puno, samo da ispune ono što su nam obećali, a kako sad vidimo, izbacili su nas iz budžeta za ovu i za sljedeću godinu", kazao nam je Dino iz Tuzle, te objasnio zbog čega su se borci okupili najprije pred SDA:

"SDA je stranka koja se stalno na nas poziva, stranka čiji predstavnici su nam sve obećali!".

Kako saznajemo predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubijar ušao je u zgradu Institucija u BiH, gdje je pozvan na sastanak sa potpresjednikom SDA Asimom Sarajlićem, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Pregovori su u toku.

Hubijar je kazao da su dogovorom da budžet za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja izigrani od predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je pristao na ustupke SNSD-u i SDS-u, koji su protiv zakona o demobilisanim borcima.

Dodao je da današnje proteste niko nije organizovao, nego da su se ljudi samoinicijativno okupili.

On je naglasio da će od vlasti zavisiti kako će protesti biti završeni.

"Ako nas uvrste u budžet mi ćemo se mirno razići i neće biti nikakvih problema. U suprotnom, ne znam kako će reagovati pojedinci", upozorio je Hubijar. 

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije R BiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.