BiH
0

Penzionisani vojnici iz RS-a proveli noć u banjalučkom parku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oko trideset penzionisanih vojnika Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske provelo je proteklu noć u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci, gdje su se još jučer okupili tražeći od Vlade RS-a da što hitnije pristupi rješavanju njihovih problema.

Protestuju zbog činjenice da još nisu dobili rješenja za isplatu penzija na osnovu propisa koje je usvojio državni parlament.

Od Vlade RS-a traže da što hitnije potpiše protokol s Ministarstvom odbrane BiH o isplati neisplaćenih penzija, stečenih na osnovu zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Okupljanja će biti nastavljena, kažu, sve dok s rukovodstvom RS-a ne razgovaraju o stvaranju uvjeta za njihovu isplatu penzija.

Podsjećaju da je novac osiguran, a u RS-u ne žele da se potpiše protokol o isplati penzija, a ne otpremnina.

Traže i razgovor s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji je, međutim, jučer rekao da se na pripadnike Oružanih snaga BiH iz RS-a primjenjuju isti zakoni kao i na sve penzionere u RS-u i da nema privilegija.

"Ne vidim zašto bi ta struktura imala posebnu privilegiju", kategoričan je Dodik.

I iz Fonda PIORS-a su ponovili da ih ne mogu uvesti u penzioni sistem RS-a te da novac osiguran u državnom budžetu može biti isplaćen samo kao otpremnina.

Penzionirani vojnici iz RS-a navode da su spremni da istraju na protesitima u banjalučkom Parku "Mladen Stojanović", u kojem je po zakonu u RS-u jedino dozvoljeno okupljanje i protesti.

Ne isključuju ni mogućnost da stupe i u štrajk glađu, ukoliko se njihov problem s isplatom penzija ne riješi.