BiH
19

Penzioni fondovi u dubiozi: Federalni zavod PIO-a RS-u duguje milijardu i 10 miliona KM

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
PIO FBiH već duži vremenski period ima poteškoća u dinamici isplate penzija, zbog čega određeni penzioneri svoje penzije ne dobiju ni do 20. u mjesecu. Zavod PIO-a FBiH svaki mjesec posudi 30 miliona KM od preduzeća BH Pošta, ali naročit problem predstavlja dugovanje PIO-a FBiH prema PIO-u Republike Srpske za osobe koje su pravo na penziju stekle prije 1992. godine, na teritoriji današnje FBiH. Ukupan dug iznosi milijardu i deset miliona KM.

Trenutno, u isplati penzije za april 2016. godine, Fond PIO Republike Srpske vrši isplatu za 17.500 korisnika koji su pravo na penziju do 30.04.1992. godine ostvarili kod bivšeg Društvenog fonda PIO BiH, na teritoriji sadašnje Federacije BiH. Prilikom podnošenja tužbe Fonda PIO RS protiv Federalnog zavoda PIO/MIO a za preuzimanje prijeratnih korisnika u aprilu 2005. godine, tih korisnika bilo je, prema podacima ERC ZIPO-a Sarajevo, 38.500. Od tog perioda do danas broj tih korisnika smanjio se za 21.000 zbog smrti, jer se radi o starijoj generaciji ljudi. Procjene su da je prijeratnih korisnika 1992. godine bilo oko 55.000.

"Trenutno Fond PIO-a RS-a za 17.500 prijeratnih penzionera izdvaja 6,1 milion KM mjesečno. Za isplaćene penzije prijeratnim korisnicima od aprila 2005. do 30. aprila 2016. godine izdvojili smo milijardu i 10 miliona KM, što se smatra dugom PIO-a FBiH, jer prijertni korisnici nisu isplaćivani prema principu posljednjeg osiguranja ili prema mjestu zarađene penzije, što je univerzalni princip u penzijskim sistemima svih država u svijetu", istakli su za Klix.ba u PIO-u Republike Srpske.

Sporazumno, ali ni sudskim putem dugovanje PIO-a FBiH prema RS-u do sada nije riješeno, iako u pojedinačnim slučajevima kao što su Duško Karanović protiv BiH i Šekerović i Pašalić protiv BiH Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist ovih prijeratnih korisnika i vratio ih na isplatu kod Federalnog zavoda PIO-a.

"Shodno tome promijenjen je Zakon o PIO-u Federacije BiH i donesen prateći Pravilnik kojim je omogućen povratak na isplatu prijeratnim korisnicima ali samo povratnicima iz Republike Srpske u Federaciju BiH, i po tom osnovu od 2013. godine do sada se na isplatu kod Federalnog zavoda vratilo samo 276 korisnika, što je simbiličan broj", istakli su iz PIO-a RS-a.

Pitanje je vremena kada će PIO- FBiH morati vratiti taj dug, a još više je upitno kako će cijeli penzioni sistem do tada, a naročito nakon toga funkcionisati.