BiH
23

Penzioneri u FBiH traže ispunjenje zahtjeva, a najavljuju i mirne proteste

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Savez udruženje penzionera FBiH najavio je za drugu polovinu septembra mirne proteste penzionera širom Federacije BiH, ako Vlada Federacije BiH ne bude ništa uradila na ispunjenju njihovih zahtjeva.

U saopćenju za javnost navode da penzioneri traže saniranje dubioze Federalnog zavoda PIO/MIO i isplatu penzija od 1. do 5. u mjesecu za protekli mjesec.

Među zahtjevima penzionera je i povećanje penzija u ovoj godini za najmanje pet do deset posto, donošenje seta zakona koji proizlaze iz Strategije reforme penzionog sistema.

"Posebno tražimo hitno donošenje zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zakona o Federalnom zavodu PIO/MIO. Tim zakonima, osim pravičnijeg izračuna penzija, mora se osigurati isplata jednokratnih novčanih pomoći porodici za slučaj smrti penzionera, sredstva za rehabilitaciju i liječenje penzionera u banjskim lječilištima i utvrđivanje kriterija za korištenje tih sredstava", navodi se.

Odluku o organiziranju mirnih protesta penzionera širom Federacije BiH, u drugoj polovini septembra ove godine, donio je Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera na jučerašnjoj sjednici.