{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za 29. septembar najavljeni protesti penzionera u nekoliko gradova u FBiH

F
18.8.2015. u 19:06
4
35
Za 29. septembar najavljeni protesti penzionera u nekoliko gradova u FBiH
4
Za 29. septembar najavljeni protesti penzionera u nekoliko gradova u FBiH
Savez udruženja penzionera u FBiH najavio je za 29. septembar masovne proteste penzionera, koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH.
Odluka o održavanju masovnih protesta penzionera u Federaciji BiH donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH kojoj su prisustvovali svi predsjednici kantonalnih saveza.

Protesti su najavljeni za 29. septembar (utorak) s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću.

Iz Saveza navode da se, prema dosad prispjelim informacijama, za proteste prijavilo oko 20.000 penzionera s tim da se aktivnost na organiziranju protesta nastavlja kontinuirano do održavanja protesta.

Na današnjoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza penzionera upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ PIO/MIO i osiguranje isplate penzija najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizilaze iz reforme penzionog sistema i to zakona o PIO/MIO, zakona o FZ PIO/MIO, zakona o porezima i doprinosima.

- Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno da učestvuje naš Savez i da saglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti u toku ove godine, a da stupe na snagu 1. januara 2016. godine - ističu iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

U saopćenju za javnost navodi se da penzioneri zahtijevaju „povećanje finansijskog plana FZ PIO/MIO u 2016. godini za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje penzija prema odredbama novog Zakona o PIO/MIO“.

- Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od penzija i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera - navodi se.

Iz Saveza udruženja penzionera u FBiH ističu da će biti zatražen još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić „da bi se razmotrili ovi naši zahtjevi za koje smatramo da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: