MAP je samo alat
134

Pendeš: Trebaju proći godine da bi BiH mogla pričati o članstvu u NATO-u

Piše: Dž. Č.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH predstavili su danas ambasadorima zemalja NATO članica u BiH uslove koje je naša zemlja do sada ispunila u aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istakla je kako je sastanak bio pozitivan.

"Uspjeli smo prezentirati napredak i postignuće koje su napravili Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH kada govorimo o ispunjenju talinskog uvjeta. Djeluje mi da smo uspjeli razjasniti određene nejasnoće koje su postojale u razumijevanju samog procesa knjiženja perspektivnih lokacija u BiH, bilo da se radi o lokacijama na području Federacije ili Republike RS-a. Nakon aktiviranja MAP-a možemo automatski krenuti u implementaciju pregleda odbrane", kazala je Pendeš.

Ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo ocijenio je kako se na sastanku vodila "ozbiljna, otvorena i partnerska priča".

"Nisam u poziciji da ocijenim šta je BiH dosad postigla, ali mogu reći da smo danas imali pozitivan sastanak te da je ministrica Pendeš odgovorila na svako pitanje", rekao je Kačo.

Pendeš je naglasila kako su dogovorene aktivnosti koje će uslijediti u narednom periodu. Također, prisutni na sastanku su se složili kako je u budućnosti potrebno pravovremeno informiranje i ažuriranje podataka kako bi se eliminirale nejasnoće oko razumijevanja Akcionog plana i knjiženja lokacija.

Međutim, kako je kazala Pendeš, pred BiH je još jako dug put za ulazak u NATO.

"Danas govorimo o aktiviranju MAP-a, ali to je samo jedan alat koji vodi BiH prema članstvu u NATO. Nakon toga morate biti svjesni da kreću reforme i obaveze po drugim oblastima kao što je zaštita ljudskih prava, pravosuđe, uprava, finansije... Tad će ostale institucije na državnom nivou imati pune ruke posla. Tek tad ćemo moći govoriti o NATO-u. Ipak, trebaju proći godine dok se sve to napravi", naglasila je Pendeš te dodala kako je Paljenik nova lokacija koja bi mogla biti registrirana.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga NiH, Štaba NATO-a Sarajevo te ambasadori NATO zemalja u BiH.

Podsjećamo, jedan od uslova koji je postavljen pred BiH prije sedam godina na samitu NATO u Talinu bila je uknjižba perspektivne vojne imovine. Protekle dvije godine uknjiženo je 30 lokacija perspektivne vojne imovine, a ministirca Pendeš očekuje da će do kraja godine biti uknjižene još tri .