BiH
25

Pendeš: Poduzete su sve mjere za sigurno čuvanje naoružanja i municije OSBiH

Piše: Dž. Č.
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Istraga Tužilaštva BiH o krađi oružja i municije iz skladišta kasarne Oružanih snaga (OS) BiH u Bileći još nije završena. Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ističe za Klix.ba da je "uvjerena kako će pronaći počinitelja krađe".

S obzirom da nije bilo provale u kasarnu, špekuliše se kako je krađu mogao počiniti samo neko iz unutrašnjosti ko je imao pristup skladištu. Pitali smo ministricu Pendeš da li će poduzeti nešto da se takve prostorije bolje osiguraju. Međutim, nismo dobili odgovor na to pitanje, a ministrica je samo kratko prokomentarisala:

"Dosad su poduzete sve mjere za sigurno čuvanje naoružanja i municije u kasarnama OSBiH. Međutim, to ne znači da, ukoliko se utvrdi da je neko od pripadnika Oružnih snaga počinio krađu, neće biti poduzete sve mjere protiv njega."

Ona dalje dodaje kako se ne želi miješati u istragu koju zajedno provode Tužilaštvo BiH, pripadnici vojne policije OSBiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Policijske stanice Bileća.

Jovana Cvijetić, portparol Centra javne bezbjednosti Trebinje kazala nam je da je PS Bileća u istragu uključena samo kao tehnička pomoć.

"Mi nemamo informacije o tome šta se dešava sa istragom, da li je neko ispitan i slično. PS Bileća asistira samo u vidu pružanja prostorija za ispitivanja osoba tokom istrage", pojasnila je Cvijetić.

Podsjećamo, iz kasarne u Bileći nestalo je 14 pištolja i 19 okvira.