BiH
20

Pendeš: Mjere sigurnosti povećane su već godinu dana, ali nema razloga za paniku

Piše: Er. M.
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon informacije da su Oružane snage BiH pojačale mjere sigurnosti zbog saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH državna ministrica odbrane Marina Pendeš izjavila je za Klix.ba kako građani nemaju razloga za paniku s obzirom na to da je riječ o uobičajenom podizanju mjera sigurnosti.

Pendeš je kazala da je Ministarstvo odbrane BiH povećalo mjere sigurnosti generalno od kada su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Logično je da vikendom, s obzirom na to da je tada smanjeno prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH na lokacijama, pojačavamo mjere sigurnosti, osiguranje objekata i ljudstvo", rekla je Pendeš.

Dodala je da je razlog povećanim mjerama sigurnosti i činjenica da nam predstoje i praznici te da određeni broj ljudi koristi svoje zakonsko pravo pa koristi slobodne dane za praznike.

"To je logično i tako se uvijek radi u svim vojskama svijeta pa tako i u Oružanim snagama BiH. Ne postoji nijedna specifična prijetnja koja je vanredna pa da zbog toga pojačavamo mjere sigurnosti", kazala je Pendeš.

Istakla je da je riječ o standarnoj operativnoj proceduri koju koriste sve vojske svijeta i da se mjere sigurnosti moraju pojačati za vrijeme vikenda i praznika.

"Znamo da je za vrijeme praznika zabranjen promet minsko-eksplozivnih sredstva na putevima u BiH. Tako da ne treba dizati bilo kakve tenzije jer ne dešava se ništa spektakularno", zaključila je Pendeš.

Podsjećamo, zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić kazao je medijima kako su Oružane snage BiH pojačale mjere sigurnosti zbog saznanja do kojih je došla Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

Prema njegovim riječima mjere su pojačane još 10. decembra i još uvijek su na snazi, a odnose se na skladišta naoružanja i municije.

Prema riječima ministrice mjere sigurnosti su pojačane od novembra 2015. godine kada je Enes Omeragić u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH Armina Salkića (1989.) i Nedeljka Radića (1981.).