Dan Oružanih snaga
15

Pendeš: BiH je kredibilan partner u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Sarajevu je večeras održana akademija povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga (OS) BiH i 13. godišnjice formiranja OSBiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš čestitala je pripadnicima OSBiH Dan OSBiH te podsjetila na izuzetno zahtjevne ali uspješne reforme odbrane u BiH.

Pendeš je, u vezi s temeljnih zakonskih zadaća Ministarstva odbrane i OSBiH u 2018. godini, istakla da su učinjeni kredibilni napori, uprkos nedovoljnim finansijskim resursima, i realizirani zadaci propisani Zakonom o odbrani, koji su postavljeni pred OSBiH.

Ministrica odbrane BiH je u obraćanju naglasila nužnost moderniziranja OSBiH, s obzirom da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Pregled odbrane i njegov sastavni dio Plan razvoja i moderniziranja OSBiH.

  • Nužno je moderniziranje OSBiH ukoliko želimo, a uvjerena sam da je to naše opredjeljenje, imati sposobne snage spremne reagirati u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, spremne deminirati našu domovinu BiH i predstavljati je u najboljem svjetlu u operacijama izgradnje mira diljem svijeta pod okriljem Ujedinjenih nacija i NATO-a i Evropske unije - rekla je Pendeš.

Osvrnula se i na značajne rezultate OSBiH u pružanju pomoći civilnim organima u cilju napretka na evropskom i euroatlantskom putu BiH. Ostvaren je i napredak u implementaciji Partnerskih ciljeva BiH i NATO-a, s najvišim prioritetom ispunjavaju se i obaveze u okviru Partnerstva za mir.

Oružane snage BiH su, podsjetila je Pendeš, sudjelovale u značajnim vojnim i civilnim vježbama na domaćem i međunarodnom planu, a „u razdoblju iza nas jedna smo od rijetkih država koja je povećala kontribuciju u operacijama potpore miru“.

  • Ovim smo kao država BiH postali kredibilan partner progresivnog dijela međunarodne zajednice u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti – istakla je Pendeš.

Ukazala je i na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju, kao što je nedovoljno proračunsko izdvajanje za potrebe odbrane, kao što su plate vojnika, moderniziranje i opremanje OS i rekonstrukcija kasarni.

Pendeš je kazala i to da u narednoj godini očekuje dodatno intenziviranje implementacije „Pregleda odbrane“ i „Plana razvoja i modernizacije OSBiH“, ali da isto tako očekuje i od predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i parlamentarne vojne komisije da u institucijama aktualizira pitanje povećanja izdavanja proračunskih sredstava.

  • Mi u MO i OS usmjereni smo ka budućnosti i kreiranju osnove za izgradnju učinkovitog i djelotvornog odbrambenog sistema BiH – poručila je ministrica odbrane BiH.

Dodala je da uspješno funkcioniranje institucija odbrane i uspješne vojne operacije zahtijevaju adekvatno obučene, spremne i motivirane snage kao i učinkovitu organizaciju, vođenje i planiranje te dodjelu potrebnih resursa.

  • Očekujemo i dalje dobru saradnju, podršku i puni angažman svih institucija BiH u ostvarivanju strategijskog cilja BiH, pridruživanje EU i NATO-u, što je iskazano kroz niz dokumenata, Sigurnosnu i Odbrambenu politiku BiH, Pravce i ciljeve vanjske politike koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, pa u konačnici i kroz Zakon o odbrani BiH – rekla je Pendeš.

Na akademiji povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga (OS) BiH i 13. godišnjice formiranja OSBiH prisustvovali su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, ambasadori u BiH, vojnodiplomatski kor te predstavnici vjerskih zajednica u BiH.