BiH
0

Pena, Jurić i Dostanić ne mogu biti birani na čelna mjesta u policiji?

Piše: N. J.
Parlamentarna skupština BiH (Foto: Klix.ba)
Parlamentarna skupština BiH (Foto: Klix.ba)
Glavni policijski inspektor u Graničnoj policiji BiH Svevlad Hoffman podnio je zahtjev Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH u kojoj navodi da Uroš Pena, Mile Jurić i Rade Dostanić ne mogu konkurisati za rukovodna mjesta u policijskim tijelima BiH, saznaje Klix.ba.

Pena, Jurić i Dostanić konkurisali su za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela u BiH, a Hofman u svom zahtjevu navodi kako raspolaže podacima da njih trojica imaju trenutno toliko radnog staža da bi, ukoliko bi eventualno bili izabrani na neku od upražnjenih čelnih pozicija u policijskim tijelima BiH, oni prije isteka mandata od četiri godine izgubili status policijskog službenika, jer bi stekli uvjete za odlazak u penziju po osnovu 40 godina radnog staža.

Na taj način, ističe Hoffman u zahtjevu, oni ne bi mogli ostati na rukovodnoj poziciji u policijskom tijelu u kome su izabrani, jer ne bi ispunjavali uvjete za obnašanje pozicije direktora, odnosno zamjenika direktora policijskih tijela.

Hoffman je Nezavisnom odboru, s ciljem zaštite načela zakonitosti u njihovom radu, ali i radi zaštite javnog interesa, predložio da izvrše provjere ovih kandidata, te da prijave kandidata koji bi u periodu od 9. marta 2014. do 8. marta 2019., dakle prije istaka mandata od četiri godine, morali u penziju, odmah eliminiraju iz daljnje procedure.