BiH
18

Vijeće ministara imenovalo čelnike policijskih agencija BiH

Piše: E. G.
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara imenovalo je Zorana Galića za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a za njegovog zamjenika Zijada Srabovića. Za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine imenovan je Mirsad Vilić, a za njegove zamjenike Uroš Pena i Mile Jurić. Za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imenovan je Đuro Knežević.

Nakon što je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH pretprošle sedmice obavio intervjue sa kandidatima za čelne pozicije u državnim policijskim agencijama i liste na kojima su uspješni kandidati dostavio Ministarstvu sigurnosti, na današnjoj sjednici Vijeća ministara je razmatralo prijedloge za imenovanje, odnosni rang listu te imenovalo nove direktore i zamjenike direktora.

Ministarstvo sigurnosti je prošle sedmice dostavilo prijedloge za imenovanje, a ministar Fahrudin Radončić je predložio Vijeću ministara da se imenuju oni koji su prvorangirani.

Podsjetimo, nakon što su direktorima i zamjenicima direktora istekli mandati, raspisani su konkursi za imenovanje novih i to direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te njegova dva zamjenika, direktora i zamjenika direktora Granične policije i zamjenika direktora državne agencije za istrage i zaštiti (SIPA).

Tako je ministar Radončić za direktora Granične policije predložio kandidata koji je osvojio najviše bodova (90) Zorana Galića. Za zamjenika direktora GP predložen je Zijad Srabović (86,66), za zamjenika direktora SIPA-e Đuro Knežević (73,33), za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić (91,11), a za njegova dva zamjenika Radončić je predložio dvojicu prvorangiranih za te pozicije Uroša Penu (90) i Milu Jurića (88,88).

Pojedini kandidati koji su se prijavili na konkurs imali su primjedbe na rad Nezavisnog odbora, a u vezi sa konkursnom procedurom.

Svevlad Hoffman, glavni policijski inspektor u Graničnoj policiji BiH, koji je konkurisao na mjesto zamjenika direktora GP uputio je Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Ombudsmenu za ljudska prava BiH prigovore, odnosno žalbu, zbog, kako smatra "nezakonitog rada Nezavisnog odbora u postupku procedure intervjuiranja, osjenjivanja i utvrđivanja rang-liste najuspješnijih kandidata". Kako navodi za Klix.ba, odgovore na prigovor nije dobio, a o tome je obavijestio i predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu.

"Predlažem da radi izbjegavanja eventualne preuranjenosti u postupku imenovanja uzmete ovo u obzir", naveo je Hoffman u dopisu upućenom Bevandi.

Vijeće ministara je danas ipak dalo zeleno svjetlo za imenovanje novih rukovodilaca policijskih agencija.

Vijeće ministara je donijelo i odluku o razrješenju dosadašnjih direktora i zamjenika direktora kojima je istekao mandat.

Prilikom imenovanja rukovodilaca u svim policijskim agencijama vodilo se računa o nacionalnom balansu te se obvezuju svi direktori policijskih agencija da prilikom imenovanja rukovodećeg kadra, u skladu s Ustavom BiH, poštuju isti princip.